Der var pakket med tilskuere til Rangleklods' to koncerter i Spanien. Og selv om den nordiske musik ikke var kendt, tog publikum i den grad grupperne til sig. Rangleklods lovede at vende tilbage snarest.... (Foto: Henrik Friis)

Días Nórdicos år 4: – Nordisk musik er cool!

Voksende interesse: Det ROSA-arrangerede musikalske indslag i den spanske festival lokkede hundredevis af spanske tilskuere hver aften gennem de tre dage.

  • Masser af tilskuere. Både ved de dages tre koncerter i Madrid, men også fredag i nytilkomne Valencia.
  • Totalt medlevende spansk publikum. I en grad så det er kommet bag på de glædeligt overraskede musikere.
  • Stærke koncerter af de i alt seks medvirkende nordiske acts, som nu har skaffet sig de første fanbaser i det spanske, som de kan bygge videre på.
  • Masser af omtale. I såvel national presse som musikmedier.
  • Og gode muligheder at bygge videre på.

Sådan kan resultatet udlægges efter den fjerde sæson med nordiske bands som del af kulturfestivalen Días Nórdicos i Spanien – i alt seks koncerter booket, planlagt og arrangeret i fællesskab mellem de spanske arrangører og ROSA.

Selv for spanske medie- og branche-folk er det en succes, man noterer sig. Især i en tid, hvor krisen ellers har bidt kraftige lunser af det spanske musikmarkeds muskel.

Pablo Gil – musikskribent, anmelder m.v. på Spaniens næststørste dagblad El Mundo og flere gange reporter fra SPOT Festivalen – mener Días Nórdios-succesen skyldes en sammenblanding af flere omstændigheder:

Pablo Gil - nordisk musik mere interessant for spanierne end den engelske...En god sammenblanding af omstændigheder
– Dels er spillestedet La Casa Encendida godt. Det er et hot venue for ny musik, og folk véd det er god musik, der præsenteres.
– Dels er Días Nórdicos-folkene gode til at skabe fokus på deres arrangementer under festivalen – ikke kun musik, men også kunst, film, litteratur m.v. Så de folk, der SKAL vide, hvad der foregår, gør det også. Og kommer.
– Og så er der nysgerrigheden, som er rettet mod den nordiske kultur – bredt set. Og sådan har det egentlig været i mange år. Tyske, italienske, franske eller østeuropæiske bands for slet ikke at tale om portugisiske er en sjældenhed her, og møder ingen interesse. Samtidig er den engelske scene meget død og har været det gennem de seneste 5-6 år., og det kan man også mærke på det spanske publikums interesse – den er for nedadgående. Men de nordiske bands synger for det meste også på engelsk – og så lyder de bare personlige og anderledes. Skandinavisk kultur er simpelthen cool…

– Alt det er med til at gøre en forskel, mener Pablo Gil. Det kan meget vel give en fordel og et forspring, når den spanske musikøkonomi igen begynder at rejse sig.

Livescenen ok – resten et blodbad

På festival-siden er landet stadig meget godt kørende – og der er masser af dem. Ikke bare de kendte Primavera, Benicassim, Sonar osv. Men ellers fortæller Pablo Gil, at specielt det seneste år har været et blodbad:

– I starten af krisen hang folk på i forventningen om bedre tider, og vi havde et system, hvor musikerne vidste, at de nok skulle få deres penge. Måske med stor forsinkelse. Endda op til flere år – sådan var systemet altså. Men man kunne stole på, at pengene kom til udbetaling. I det sidste år, er lukningerne dog kommet i stort antal – der er ingen penge længere, siger Pablo Gil.

Gil fortæller, at management-firmaer, booking-bureauer, pladeselskaber m.v. er gået ned i stort tal i den seneste tid. Og der sker ikke nær så meget i Madrid, som der plejer, for mange internationale acts søger mod andre markeder, der kan betale.

– Man kan også se det på en anden måde. Hvor grupper som Arctic Monkeys normalt ville sælge deres koncerter med 10-15.000 tilskuere ud på en time, så kan der være billetter i flere uger nu – måske en måned. Folk har simpelthen ikke råd til den slags koncerter til 40-45 Euro for en billet, siger Pablo Gil, der dog også ser små tegn på, at den spanske økonomi vender igen – hvilket også vil smitte af på musikkens verden.

Gerardo Carton, PIAS: Gå efter festivalerne.....– Sats på festivalerne
Som sagt er festival-markedet stadig stort. Direktøren for den spanske afdeling af PIAS (plade- og distribitionsselskabet Play It Again Sam), Gerardo Carton siger ligeud:

– Vi har en stor livescene – især på festival-området – og over hele Spanien. Det er ungdommen, der går til koncerter og festivaler, I skal satse på. Ikke pladekøberne – de er næsten helt væk.

– Nu har jeg fulgt Días Nórdicos siden starten, og den måde I præsenterer musikken på, er den helt rigtige. I har en god partner i festivalen til at gøre reklame for musikken, og det indhold I kommer med er godt. Det har kvalitet. Vi kender ikke musikken på forhånd, men alligevel fylder I spillestederne, og gør publikum begejstret. Det er en stor styrke.

– Vi eeeelsker simpelthen nordisk musik. Jeg selv er en stor fan af jeres musik – det er så forskelligt til den angelsaksiske, som vi er så vant til at høre, og det har masser af potentiale.  Specielt den islandske musik stikker ud – men også fra de andre lande… Efter min mening skal I bare fortsætte jeres arbejde, måske satse på at lave en hel programflade på en større festival som Primavera eller Benicassim som næste skridt? På et eller andet tidspunkt får i det helt store gennembrud, er jeg sikker på, sagde Gerardo Carton – glad i låget over færøske Sakaris’ sprælske pop-synth-optræden i La Casa Encendidas auditorium søndag aften – og sulten på årets sidste musikalske kapitel, islandske Dad Rocks!.

Foreløbig status – og fremtiden
Imens kunne arrangørerne konkludere, at den musikalske del af festivalen igen har skabt stor opmærksomhed:

  • I de sidste to uger op til koncerterne er de seks grupper blevet præsenteret på den landsdækkende Radio 3, som har fungeret som mediepartner.
  • Trendy magasiner som Rolling Stones spanske edition, Neo2 har omtalt programmet – ud over masser af online-medier og blogs.
  • Mere end 1000 har downloadet det digitale compilation-album med de seks nordiske indslag.
  • Og selve koncerterne er blevet besøgt af et 1000-talligt publikum.

Næste Días Nórdicos-skridt er dels planer om et musikalsk fremstød i Sydamerika i foråret – dels medfører fem års fødselsdagen næste år også planer om udvidelse til andre spanske byer ud over Madrid og Valencia (som kom på kortet i år): Barcelona og Bilbao er i hvert fald under overvejelse.