Koncerten på Østhimmerlands Ungdomsskole startede med nogle akustiske sange.

Nelson Can – dogmerock-trio med tro på sig selv!

Kan man lave musik med blot sang og en rytmesektion? Det er Nelson Can godt i gang med at bevise. De er nået vidt omkring på under to år; tv-reklame i Kina, optræden på bl.a. SPOT Festival og Eurosonic Festivalen i Groningen. Og så har de også lige overstået den her E-tur.

4. december 2013 var sidste job for Nelson Can på ROSA’s Efterskoleturné, og det blev på alle måder kulminationen på en god tur. Østhimmerlands Ungdomsskole var stedet for koncerten,  og da bandet ankom, og som lydprøven skred frem, kunne man se spillelysten boble op i ansigterne på de tre medlemmer. Den her koncert skulle have de sidste kræfter efter en lang turné, som udover E-turen også har talt en del support-jobs for Go Go Berlin rundt om i landet. I alt er det blevet til over 20 koncerter i den seneste måned.

Nelson Can har spillet sammen i næsten to år og består af Maria på trommer, Signe på bas og Selina på vokal. Altså en konstellation bestående af kvinder, og hvor musikken udelukkende består af en rytmesektion. Nelson Can beskriver sig selv som en trio, der spiller dogmerock og David Fricke, legendarisk skribent for bladet Rolling Stone Magazine, har tidligere beskrevet dem som minimalistisk punk-funk. Atypisk? Ja. Anderledes? Tjo, Spændende? Helt sikkert!

Nelson Can i røg og damp.Udgivelser og crowdfunding
Måske kan du nikke genkendende til sangen ”Apple  Pie”, som har hittet pænt på YouTube – og har været brugt i en VW Beetle-reklame i Kina. Indtil videre har det været ep og singler, der har stået på menuen for Nelson Can, men det ændrer sig: – Vi går efter at udgive vores debutalbum i foråret 2014, men der er lige noget arbejde endnu, før vi kan melde en præcis dato ud. F.eks. er vi ikke helt færdig med at indspille. Live-jobs har det med at skubbe studieindspilninger en smule i baggrunden, fortæller Signe efter lydprøven er overstået.


Ovenfor ses VW Beetle-reklamen fra Kina.

Trioen udkommer med singlen ”Attack” 5. december, og det vil sige, at de udover turnéen har skullet koordinere pladeudgivelse oveni. Det er ikke helt billigt at udgive en single, og derfor tyede bandet til crowdfunding, som i al sin enkelthed går ud på, at man via sit netværk samler penge ind til projekter. I Nelson Cans tilfælde blev der samlet penge ind blandt fans og interesserede. Projektet var en stor succes, idet målet var at indsamle kr. 10.000, og det faktisk lykkedes at nå over kr. 12.000.

Forsanger Selina Gin tog flere ture ud blandt publikum under sangene.Kunstnernavne og Instagram
Nelson Can er et af de bands, som virkelig gør en indsats på Instagram. Der lægges et stort arbejde i at lave en visuel tilstedeværelse, hvilket kan ses på linket. Som jeg skriver denne artikel, har de pt. 550 følgere på Instagram og over 3.500, der ”synes godt om” dem på Facebook. Derfor er tilstedeværelse på begge medier godt, fordi det er den korteste vej til fans’ene.

– At spille for mange forskellige slags publikum er en udfordring, og giver en masse fed erfaring, og samtidig håber vi, at vi har givet alle eleverne en god oplevelse. Det har været fedt at møde dem, hvor de er, og vi har kunnet mærke en stigning i opmærksomheden på både Facebook og Instagram, og det er vi super glade for, evaluerer Signe.

Ser man nærmere på enkelte posts på Instagram-kontoen, kan man se, at der bruges kunstnernavne (de er tagget i kommentarer til billeder, red.). Forsanger Selina Gin fortalte historien om tilblivelsen af ”Gin”-delen: – Jeg hedder egentlig Selina Jane, så derfra og til ”Gin” er der ikke så langt. Det kommer fra en gang vi var i byen, og Signe ville bestille drinks. Vores favorit-drink er gin og tonic, og pludselig siger Signe: ”Selina! Gin?”, og det har så hængt ved lige siden.

Men hvis man tror, at bandmedlemmerne har mistet jordforbindelsen, fordi de bruger kunstnernavne, så tager man helt fejl. De er meget åbne og villige til at svare på spørgsmål, da jeg snakker med dem, og de fortæller også gerne, hvad de laver, når de ikke lige turnérer landet rundt. – Jeg arbejder ved et teleselskab, fortæller Signe, og Selina søger samme vej hen, mens Maria er kok.

Selina Gin mænger sig med publikum.Maratonløb og crowdsurfing

Selina har nydt turnéen, men glæder sig også til at få en almindelig hverdag igen. Ikke mindst fordi hun så kan komme i gang med løbetræningen. – Jeg har kun været ude at løbe to gange i løbet af turnéen, siger hun, og det er tydeligt, at hun ikke er tilfreds med det.

Apropos løbetræning så tog Maria den et skridt videre, idet hun deltog i dette års Copenhagen Marathon, og gennemførte i tiden 3 timer, 46 minutter og 57 sekunder, men man skal nok ikke vente at se hende som fast inventar ved maratonløb. – Det var noget der skulle prøves, og nu kan jeg så strege det fra listen, fortæller Maria, og man sidder tilbage med indtrykket af, at når hun sætter sig noget i hovedet, så er der intet, der kan stoppe hende fra at udføre det.

Der blev crowdsurfet flere gange i løbet af koncerten.Koncerten forløber (st)rygende. En røgmaskine giver lidt problemer, men Nelson Can lader sig bestemt ikke gå på af det, og publikum er glade. Samtidig giver bagtæppet og belysningen musikken et til tider psykedelisk udtryk. Der var masser af farver, bortset fra grøn. Den farve er bandet nemlig ikke så begejstret for. Under sidste nummer indtager eleverne scenen, og giver Selina en spontan tur som crowdsurfer. – Fuck, hvor var det fedt. Jeg håber virkelig, der er taget billeder af det, jubler hun efter koncerten.

Enkelte af koncerterne på E-turen har været ”lidt op ad bakke”, for nu at bruge Signes ord, men overvejende har det været en positiv oplevelse for de tre bandmedlemmer. – Vi kan ikke spille musik, som passer alles smag, men det vi kan gøre er at videregive glæden ved at spille musik, og det, synes vi, er lykkedes rigtig godt, afslutter hun.

Da koncerten er ovre stiller bandet op til foto, autografer og merchandise-salg, og der er stor efterspørgsel på alle tre ting. Nelson Can tog virkelig Østhimmerlands Ungdomsskole med storm, og 2014 kan meget vel blive Nelson Cans år.

Læs også interview med Nelson Can fra MXD – Music Export Denmark lavet i forbindelse med Eurosonic Festivalen 2013.