Rangleklods giver en koncert i øjenhøjde på E-turen

E-Tur som springbræt til Rangleklods-turné

Efterskolekoncerterne, også kaldet E-Tur, er ved at være et fast indslag på mange efterskoler.

Siden har 2007 har upcoming kunstnere og bands lagt vejen forbi efterskolerne og givet eleverne en musikalsk oplevelse i en, for kunstneren uvant, men for eleverne velkendt ramme.

I løbet af september og oktober, har den elektroniske kunstner Rangleklods spillet ti koncerter på forskellige idræts- og musikefterskoler. Rangleklods er først og fremmest Esben Andersen, han er den elektroniske troldmand, der på scenen er omgivet af en hel masse sært udseende elektroniske instrumenter, og så kendetegner han musikken med sin karakteristiske dybe vokal. Med sig har han Pernille Smith-Sivertsen på keyboard og vokal, og normalt når der spilles live, består Rangleklods også af guitaristen Tikki, men da hun studerer i hverdagene, er det ikke muligt for hende at være med til efterskolekoncerterne.

Fokus på koncerterne

Esben Andersen er ikke meget for selv at genrebetegne Rangleklods:

– Vi hedder Rangleklods, og hvad det betyder eller ikke betyder, må man selv ligge og rode med, griner han – men erkender at det nok er en slags elektronisk poppet rock han er ude i. På en efterskole udtalte en lærer, at det lød som ”David Bowie på house”, og det prædikat var Esben og Pernille ret tilfredse med: – Det er i hvert fald tættere på os, og det vi gerne vil, end fx Chris Martin og Coldplay som vores musik, og især Esbens vokal, også er blevet sammenlignet med. Vores fokus er ikke på, hvilken genre vi tilhører, eller at musikken er elektronisk og uegnet til lokalradio. Vi vil meget hellere koncentrere os om at spille gode koncerter.

E-turen har bl.a. lagt vejen forbi Salling Efterskole og Himmerlandscenterets Idrætsefterskole – Esben Andersen og Pernille Smith-Sivertsen beretter om, hvad E-Turen kan bidrage med, både for eleverne, men også for dem som kunstnere.

Rangleklods spiller middagskoncert på Salling EfterskoleNye udfordringer i et nyt publikum

Det er et noget yngre og mindre erfarent publikum, der spilles for på E-Turen, men det tager Rangleklods som en udfordring:

– Det er nye udfordringer i et nyt publikum. Det gælder om at læse dem både på forhånd og i løbet af koncerten, så jeg kan dreje koncerten i den retning, jeg gerne vil. Vi har for øje at give dem en oplevelse, som rækker ud over, at det ”bare” er en koncert – det skal helst være en kollektiv oplevelse, hvor de sammen som gruppe, får mulighed for at miste sig selv et øjeblik. Selvom det stadig er tidligt på skoleåret og eleverne måske ikke kender hinanden så godt endnu, så håber jeg, at de kan få en fælles oplevelse.

Esben erkender også, at han har en pædagogisk rolle i forhold til det unge publikum, idet at E-turen også kan ses som en læring i at gå til koncert. Eftersom publikum ikke er vante koncertgængere, er han derfor heller ikke bange for at smide om sig med typiske koncert-klicheer. Han smalltalker gerne med publikum undervejs, ønsker dem en god aften og et godt år på efterskolen:

– Normalt til koncerter holder jeg den verbale kommunikation på et minimum og arbejder mere med gestik, men i forhold til efterskolekoncerterne er der ikke noget indelukket eller introvert over vores performance, vi er langt mere talende og artikulerende og ikke bange for at bruge klicheer – nu hører de jo første gang klicheerne af mig, siger han med et smil på læben.

– Vi bruger også E-turen som en træningslejr, inden vi senere på efteråret skal på Danmarksturné siger Esben Andersen, og fortsætter: – Som forholdsvis nyt og ungt band er det en kæmpe fordel at få opbygget noget live-erfaring i en afslappet atmosfære, og at mærke hvad der fungerer og ikke fungerer over for publikum. At mærke publikums reaktion, giver så meget mere end at stå hjemme i øvelokalet. Man går lidt planken ud, og der er lidt mindre på spil ved de her koncerter.

Det giver en frihed til at eksperimentere i forhold til publikum. Jeg betragter E-turen som mit lille eksperimentarie, og har lært meget om hvad der virker og ikke virker. Det har også givet mig mod på at afprøve nogle af disse ideer på et mere voksent publikum.

Helhedsoplevelse i øjenhøjde

Ved sommerens Roskilde Festival spillede Rangleklods på Cosmopol-scenen foran 7000 mennesker. På E-turen er der typisk et sted mellem 80-130 personer til koncerterne:

– Det er en mere intim oplevelse at spille for færre tilskuere i øjenhøjde, der sker en mere umiddelbar udveksling end på Roskilde, hvor man ikke har mulighed for at få en føling med individet. Der han man en føling med massen.

Rangleklods tilpasser og varierer i sættene, alt efter hvordan publikum tager imod musikken, og tilpasser også musikken til rammerne. På Salling Efterskole, hvor E-tur lægger vejen forbi en regnvåd efterårsdag ved middagstid, indbyder det auditorie-lignende lokale mere til det Rangleklods betegner som ”Det stille sæt”. Det betyder ikke, at de dermed helt undgår de mere uptempo numre, men nærmere at numrene bliver tilpasset rammerne.

– Der kan sagtens være gang i et siddende publikum, rytmen er jo i kroppen, selvom man sidder ned.

Rangleklods spiller op til dans og håndtegnLyden bliver der dog ikke gået på kompromis med: – Vi kan skrue op – og det er den eneste vej vi kan skrue, griner Esben.

Når musikken fylder auditoriet, bassen dunker og vibrerer, og man bliver helt omsluttet af musikken er det svært ikke at lade sig betage af Rangleklods’ lydunivers. Og selvom det ikke er den gængse ramme for en koncert, så kan man med få virkemidler sagtens skabe en stemning og atmosfære, som svarer til den, man kan opleve på et konventionelt spillested:

– Vi skal nok få det bedste ud af det, selvom rammerne måske ikke er helt optimale siger Pernille, og trækker gardinerne i skolens auditorium for. Lyset bliver dæmpet, og spotlys bliver rettet mod den interimistiske scene, hvor et stort gammelt flygel udgør underlaget for al Esbens elektroniske udstyr. Rangleklods er klar til at indtage Salling Efterskole.

Bare vi rammer et par stykker med vores musik, så har vi opnået det vi ville”

De fleste steder er der kun få elever, der kender til Rangleklods’ musik på forhånd. Oftest begrænser det sig til sporadiske YouTube-besøg umiddelbart forud før koncerten.

De fleste unge elever, som E-tur har talt med, svarer at de ikke helt vidste, hvad de skulle forvente af koncerten, men de er altid positivt overraskede bagefter. Sådan var reaktionen på Salling Efterskole også, hvor ord som ”supercool” – ”vildt nok” og ”totalt fedt” svævede i luften efter koncerten.

– Vi har oplevet, at der har været et par ambassadører blandt eleverne på efterskolerne, som har været med til at piske en stemning op før vores besøg. En enkelt har endda været så godt inde i musikken, at han har spurgt, hvorfor vi ikke spillede det og det nummer. Men det er helt fint, at folk ikke kender musikken på forhånd, siger Esben. Pernille nikker samstemmende – Bare vi rammer et par stykker med vores musik, så har vi opnået det vi ville.

 

E-Tur – et ekstra krydderi

Der var blevet en grå eftermiddag, og regnen er så småt stilnet af, da E-turbussen ruller ind på parkeringspladsen ved Himmerlandscenterets Idrætsefterskole. Her bliver vi modtaget af dansklærer Pernille, som står bag bookingen af Rangleklods. Hun er selv en ivrig koncertgænger og stor fan af elektronisk musik:

Dansklærer Pernille fra Himmerlandscenterets Idrætsefterskole havde booket E-turen

– Grunden til vi gerne ville have E-turen forbi vores efterskole, er at vi gerne vil præsentere eleverne for noget anderledes. Idrætsefterskoler er ikke vant til, på samme måde som fx musik-efterskoleelever, at blive præsenteret for noget musik, der ligger lidt uden for de almindelige genrer. Det ekstra krydderi vil vi gerne tilføje.

Og netop på idrætsefterskolerne kan det være en lidt større udfordring at fange og fastholde publikum, fordi deres fokus ikke ligger på det musikalske.

Blandet modtagelse – på den gode måde

Rangleklods har undervejs på E-turen fået varierende respons fra publikum. Langt det meste af vejen, er modtagelsen overvældende og positiv. Publikum er på lige fra start, og danser og hopper i takt til musikken. Der har endda været crowdsurfing, men der har også været den mere afdæmpede modtagelse, hvor rammerne og forholdene ofte har gjort, at fysiske udskejelser har været begrænset.

Fx som på Salling Efterskole, hvor koncerten foregik i et auditorium, hvor der ikke er plads til den slags. – Heldigvis tåler musikken begge dele, siger Esben Andersen – det er ikke et succeskriterie at folk skal hoppe og danse.

Aftenens koncert på Himmerlandscenterets Idrætsefterskole foregår i et mindre lokale op mod idrætshallen, og i modsætning til de fleste andre steder er her en repos-lignende scene. Samtlige af skolens 127 elever møder forventningsfulde op og sætter sig på gulvet. Med alles øjne rettet mod scenen og al snak forstummet, er det tydeligt, at eleverne hurtigt lader sig fange af musikken og fortrylles af de elektroniske toner.

Senere under koncerten, da Rangleklods indleder med de tunge basrytmer til nummeret ”Young and Dumb”, kommer publikum op at stå og klapper og danser med. Begge former for perception af musikken var således til stede denne aften.

At det unge publikum var glade for hele koncerten, sås tydeligt bagefter hvor applausen nærmest ingen ende ville tage, og eleverne styrtede til scenen for at tilkendegive deres begejstring.

Christina, Signe, Maria og Charlotte var begejstrede for Rangleklods' optrædenE-tur fangede Christina, Signe, Maria og Charlotte efter koncerten, og de var meget opstemte: – Vi kendte ikke til musikken på forhånd, men synes det er superfedt og nu skal vi hjem på værelset og høre det på Spotify.

Eleverne rundt om på efterskolerne viser stor interesse for musikken og det musikalske udtryk, og Esben og Pernille tager sig altid god tid efter koncerterne til at snakke, grine, signere cd’er og få taget billeder med publikum: – Det bagefter er lige så vigtigt som selve koncerten, siger Esben – Vi har skrevet autografer på alt lige fra arme og gummisko til instrumenter. Der er udsolgt af t-shirts, og vi har solgt mange cd’er.

En oplevelse der gavner alle

For både Rangleklods, efterskolerne og eleverne er E-turen det, man kalder en ren win-win oplevelse. Rangleklods får opbygget live-erfaring og kommer ud med sin musik til et andet publikum, mens skolerne og eleverne alle får en god musikalsk oplevelse til spot-pris.

Resten af E-turen kommer også rundt omkring i landet, og vil frem til uge 48 byde på velspillet poprock fra gruppen Öberg, som overtager stafetten fra Rangleklods i uge 43. Derefter står den så på hæsblæsende energisk balkan-inspireret rock, fra det syv-mand-store orkester Tako Lako.

Rangleklods stillede beredvilligt op til gruppebillede på Himmerlandscenterets Idrætsefterskole