Udenfor Sæsonen –Marie Hageltorn Christiansen – Fra publikumsrækkerne til spotlyset

Bornholmsk fødte Marie Hageltorn Christiansen har været gæst på sin egen ø til dette års udgave af Udenfor Sæsonen. Katinka-sangerinden giver et indblik i sig selv og oplevelsen som deltagende artist ved Udenfor Sæsonen.

Af Michael Schade

Udenfor Sæsonen, er slut for denne gang og i den forbindelse har vi taget en snak med en af artisterne, Marie Hageltorn Christiansen. Hun er til dagligt ét af fire medlemmer i bandet Katinka, som er navngivet efter forsangeren Katinka Bjerregaard. Her er Marie multiinstrumentalist og korsanger, derudover bidrager hun med sin musikforståelse til skabelsen af arrangementerne.

Som barn var der ikke store drømme om at stå på en scene, hvilket måske skal tilskrives Maries rolige væsen. Marie nævner en sætning som Katinka ofte bruger til selv, at beskrive Marie – “har benene plantet solidt i den bornholmske granit” – en stille og afmålt tilgang til tingene, med en sund mængde skepsis til omgivelserne, samt en stor mængde ironisk distance.

Korsang har altid været noget, der har fanget Maries interesse – det er en enorm glæde, som hun associerer med korsang. På Musikvidenskab – hvor Marie har fået en bachelor på Københavns Universitet – opdagede hun sin passion for klang, og efter eget udsagn er Marie lidt af ”klang nørd”. Korsang er for Marie den ultimative musikalske oplevelse.

Fra publikumsrækkerne

I tiden som elev på Bornholms Gymnasium, har Marie ofte deltaget som publikum til Udenfor Sæsonen og har altid fundet glæde ved konceptet.

– Jeg kan rigtig godt lide, at tage noget ud af sin kontekst og putte det ind i noget nyt.

I bandet Katinka arbejdes der som udgangspunkt med klassisk sangskrivning, men ved videre bearbejdelse benyttes en mere uvant tilgang. Et eksempel på det, er når bandets producer og guitarist Simon, en sand lydnørd, optager en støvsuger som efterfølgende bliver modificeret ved at ændre frekvensen, vende optagelsen om, så det til sidst faktisk ikke er til at høre hvad det startede ud med at være.. Denne eksperimenterende tilgang, er ikke langt fra Udenfor Sæsonens selvopfattelse, med at udfordre den vanlige tankeproces ved sangskrivning og udførelse.

img_2438

I spotlyset

– Når jeg kommer hjem til Bornholm er det altid for at besøge min familie, det var derfor en speciel oplevelse, at blive gæst på sin egen ø.

Når man som Marie kommer fra Bornholm betyder det, at der er mange relationer og slægtninge at opleve koncerterne med, hvilket er en usædvanlig kombination i Udenfor Sæsonens regi.

Det var ifølge Marie en ganske speciel oplevelse, at blive gjort til en del af noget, man tidligere har betragtet udefra. Genkendelsesglæden ved at spille på gymnasiet, hvor hun tidligere har studeret, og se ansigterne på velkendte lærere, var en stor oplevelse.

– Mega sjovt at være med til at se, hvordan Udenfor Sæsonen bliver udviklet.

Holdet bag Udenfor Sæsonen kender formatet og gør det let for en at blive en del af. Der er en helt speciel stemning, som har været meget inkluderende. I samarbejdet, forud for koncerterne, hvor de musiske arrangementer skulle på plads, var selve formidlingen en interessant udfordring. I Katinka har hvert medlem en bestemt rolle og når man tages ud af denne sammensætning, opstår der pludselig nogle nye ideer til opbygning af sangene – som resulterer i en helt anden lyd.

Bag kulissen

I samtalen med Marie tegnes der et billede af en ydmyg person, hvilket især kommer til udtryk, da snakken falder på, hvad Marie vil tage med fra sin deltagelse i Udenfor Sæsonen.

– Katinka og jeg snakkede om, at vi ikke helt forstod, hvordan vi har gjort os fortjent til den her oplevelse.

Glæden i stemmen var ikke til at tage fejl af – En overvældende oplevelse, som har budt på grænseoverskridende prøvelser i en uvant konstellation, hvor Marie har været mere i front. Det har betydet, at hun har forberedt sig på en anden måde end hun er vant til forud for koncerterne.

Marie havde ved optagelsen på Musikvidenskab tænkt sig at arbejde som musikunderviser. I takt med at bandet Katinka vandt Karrierekanonen tilbage i 2015, har tingene dog taget en uventet drejning. Siden sommeren 2015 har bandet haft travlt med at turnere landet rundt og skrive nyt materiale. Sideløbende har Marie overvejet muligheden, at leve af musikken som udøvende artist. Afslutningsvis udviste Marie endnu engang i interviewet at hun er en ydmyg person, med sin afsluttende kommentar.

– Taknemlighed! Lige nu er musikken i centrum, der er mange der ikke får disse muligheder – Det er helt vildt!

img_3710