E-turen ruller – Er jeres efterskole også sprunget på bølgen?

Koncerter med nye spændende artister og bands er i høj kurs ude på landets efterskoler, og hvis I ikke allerede har haft besøg af E-tur, har jeres skole god grund til at springe med på bølgen. Det er nemlig et projekt, der har vist sig særdeles frugtbart for både elever, skolen og den nye danske musik.

Efterskolekoncerterne, også kaldet E-tur, har efterhånden kørt i en årrække, og udbyttet  af både skolernes og artisternes deltagelse står klart og tydeligt frem: ”It’s a win-win”!

Hvem står bag?

Initiativtageren til  E-tur er  ROSA – Dansk Rock Samråd – en musikpolitisk paraplyorganisation, som bl.a. støtter dansk rytmisk musik med midler fra musikloven. Siden 2007 har de arrangeret og afviklet  koncerter  ude  på danske efterskoler landet over. E-tur er efterhånden blevet et fast indslag på en række efterskoler og  har dannet grundlaget for  et solidt og godt samarbejde mellem ROSA, de danske efterskoler og AFTRYK Festivalen. Antallet af koncerter har været støt stigende gennem årene fra kun fem i 2007 til 55  i 2011, og tendensen fortsætter.  Flere og flere skoler har fået øjnene op for  tilbuddet om eksklusive koncertoplevelser til deres elever – til intet mindre end spotpris.

Idéen med efterskolekoncerterne er, at et ungt publikum – der endnu ikke er garvede koncertgængere – får en mulighed for at komme til koncert på deres egen skole. Med andre ord: At afholde koncerter for unge i et kendt og trygt miljø.

Derudover er koncerterne med til at give nye  danske  kunstnere en mulighed for at  spille en sammenhængende koncertturné – noget som mange musikere og bands kan have svært ved at få lov til, før de er mere etablerede. E-tur giver dermed både nye kunstnere værdifuld erfaring med at spille koncerter og være på turné, og skaber muligheden for at give et ungt publikum en interesse for ny dansk live-musik og gode, personlige koncertoplevelser.

Unikke oplevelser for livet

Noget af det helt specielle ved E-turskoncerterne, er at unge i alderen 14-18 år – og nogle gange yngre – får en koncertoplevelse, de ikke har mulighed for at få andre steder.

Conny Jørgensen fra ROSA forklarer:

– Ved at få E-tur ud til skolerne, kan man give eleverne, der i den alder rummer  en  forholdsvis stor musikalsk nysgerrighed, en chance for at komme helt tæt på kunstnerne, både før under og efter koncerterne. Det betyder meget intime koncerter, der overrasker, inspirerer og udvikler det unge publikum både personligt og musikfagligt.

– De efterskoler, der i en årrække har benyttet sig af tilbuddet, har givet os mange positive tilbagemeldinger, og har ønsket at fortsætte med samarbejdet, da de også kan se det behov, der er for udvikling indenfor området.

Ingen store tekniske krav

Det er ikke nødvendigt at have en decideret koncertsal eller et lokale fyldt med teknisk udstyr. ROSA forsøger altid at have en repræsentant med ud på skolerne sammen med kunstnerne, og hvis skolen ikke selv har et sanganlæg eller højtalere m.m. medbringer ROSA dette til koncerterne.

– Det er meget forskelligartede rammer for koncerterne, som skolerne tilbyder. Det ser vi ikke som noget problem overhovedet, for vi finder altid en måde at stable en god koncert på benene på. Det sker som regel i samarbejde med musikerne, en medbragt lydmand eller skolens egne ansatte. Koncerterne holder altid det høje kvalitetsniveau, som vi efterhånden er blevet kendt for, siger Anders Ovesen, der står for planlægning og afvikling af E-tur.

Det er  ikke kun den tekniske del  af koncerterne, der er i højsædet. E-tur sigter mod at repræsentere så bredt et udvalg af forskellige musikalske genrer som muligt.

– Så længe de kunstnere, vi udvælger til at drage ud på efterskolerne, kan sikre en god koncertoplevelse og har det musikalske talent i orden, er vi ikke bange for at kaste os ud i nye og grænsesøgende områder af musikken – noget som vi gentagne gange har fået rigtig god feedback på fra skolerne.

– De ved efterhånden, at de altid kan regne med, at det er dygtige kunstnere, der kan give de unge en rigtig fed oplevelse. Så hvis tiden og budgettet tillader det, tøver de ikke med at sige ”ja tak” til at få besøg af Etur, slutter Anders Ovesen.

 

Rift om efterskolekoncerterne

Prisen for en koncert er også meget beskeden, og ligger typisk på omkring 2500-3000 kr. ex.  moms.

Derudover kan man i nogle tilfælde bestille workshops eller lignende.Når efterskolerne kan booke sig ind på koncerterne sker det  efter først-tilmølle-princippet, så det gælder om at være hurtig på aftrækkeren og springe til, hvis man skal sikre sig  en  efterskolekoncert. I 2011 var bl.a. navne som Thomas Buttenschøn, Ignug,  Panamah og SupaJan på plakaten, og både kunstnere og skoler høstede mange gode oplevelser og erfaringer gennem projektet.

E-turen for 2012 blev skudt godt i gang med reggaemusikeren Wafande, og efterfølgende rullede turbussen afsted med den anmelderroste elektro-singer/songwriter Hannah Schneider. Til efteråret byder E-tur på navne som det hæsblæsende syv-mandsorkester Tako Lako (øverste billede), der spiller balkanmusik med et beat,  der med garanti fylder dansegulvet og Rangleklods (billedet herover, sammen med guitarist Tikki), der  leverer dansabelt, begavet og pulserende elektronisk popmusik med kant, bas og skæve indfald. Esben Andersen, der står bag alias’et Rangleklods, tilbyder desuden workshops i elektronisk musik, hvor grupper på ca. 15 elever ad gangen kan lære grundstenene i at producere musik på computeren.

Sidst men  ikke mindst tæller efterårets turné også det unge band Öberg (billedet herunder). De unge bandmedlemmer mødte selv hinanden på efterskole og spiller engelsksproget rockmusik, der drager genremæssige paralleller til bands som Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir.

Når Öberg besøger efterskolerne, er der lagt en ekstra bonus oven i hatten til de musikinteresserede elever og lærere.  Bandets pladeselskab  Copenhagen Records tilbyder med deres  Beta-projekt et spændende oplæg i forbindelse med koncerten, der giver et unikt og relevant indblik i den musikverden, som mange spirende musikere drømmer om at blive en del af engang.

Oplægget vil vare 20-25 min og handler om strukturen i branchen og hvad  der skal til for at klare sig indenfor musikbranchen i dag. Eleverne kan her få nogle nyttige og brugbare redskaber som de kan afprøve med deres egen musik. Læs mere om Copenhagen Beta-projektet her.

 

E-Tur 2012:

20.02 – 07.03: WAFANDE

12.03-21.03: HANNAH SCHNEIDER

Uge: 37, 38, 39: RANGLEKLODS – Kan bookes nu!

Uge: 43, 44, 45: ÖBERG – Kan bookes nu!

Uge: 46, 47, 48: TAKO LAKO – Kan bookes nu!

For at booke koncerter til jeres efterskole, kontakt:

Anders Ovesen fra ROSA Dansk Rock Samråd, Tlf: 22 13 84 44 eller email: ovesen@rosa.org.

Læs om E-Tur på Efterskoleturneens hjemmeside: http://2015.rosa.org/efterskoleturne-forside

Her kan du følge med i E-tur, læse koncertreportager, Vox Pop fra eleverne, se koncert-billeder og tilmelde dig nyhedsbrevet.

Projektet er støttet af Statens Kunstråds musikudvalg via puljen til udvikling af nye publikumsmiljøer.