top of page

Nordisk konference udveksler løsninger på ligestillingsproblemer i kulturlivet

Frederik Rixen

17. dec. 2024

Nordiske og baltiske aktører fra kunst- og kulturlivet mødtes i Oslo for at dele erfaringer og løsninger på ligestillings- og mangfoldighedsudfordringer. Konferencen fokuserede på at skabe konkrete forandringer gennem vidensdeling og netværk, og gav deltagerne nye idéer og inspiration til at fremme ligestilling i deres eget arbejde.

I november dannede Telegrafen i Oslo ramme om en nordisk og baltisk netværkskonference med fokus på ligestilling, ligeværd og mangfoldighed i kulturlivet. Konferencen blev sat på benene af Kunst & Kultur i Balance i samarbejde med deres norske søsterorganisation Balansekunst og samlede aktører fra flere grene af kunst- og kulturlivet. Her blev der skabt rum for at dele erfaringer, diskutere løsninger og finde inspiration til at skabe forandringer i en sektor, hvor strukturelle udfordringer ofte spænder ben for lige muligheder. 


Blandt deltagerne var repræsentanter fra de nordiske lande og Baltikum.


Doroteja Budajte er rejst fra Vilnius til Oslo som repræsentant for den litauiske jazzunion og sin egen organisation JJ Music. Hendes formål er at finde løsninger på de strukturelle problemer i kultursektoren – ikke kun i Litauen, men også i en bredere international kontekst. Med sin tilgang lægger hun vægt på, at de største fremskridt sker, når man tør lytte til andres erfaringer og dele sine egne udfordringer.


"At være i et rum som dette er sundt, fordi det tvinger mig til at reflektere over, hvem jeg selv er, og hvor mine egne blinde vinkler ligger," forklarer hun og understreger vigtigheden af at forstå sine egne bias.

Samtidig påpeger hun, at viden ikke kun opstår gennem egen erfaring: "Vi kan hurtigt og fordomsfuldt tro, at vi allerede har svarene. Men man skal ud og se, hvad andre kæmper med, og hvordan de finder løsninger."


Netop denne udveksling af erfaringer og løsninger var omdrejningspunktet for konferencen:

"At samle kompetente personer fra vores nabolande så vi som en god måde at samle ressourcer på. Man skal ikke undervurdere værdien af at styrke fællesskabet. Det at opleve, at man ikke står alene med arbejdet, tror vi, giver meget motivation i ligestillingskampe," forklarer Victoria Øverby Steinland, som er projektleder ved Balansekunst.


Victoria fortsætter og uddyber essensen af at styrke både netværk og vidensdeling blandt kulturaktører:


"Vores mål var at give vores medlemmer en arena, hvor deltagerne kan udvide deres netværk af internationale kulturaktører med fokus på ligestilling og mangfoldighed. Vi så også konferencen som en mulighed for at udveksle erfaringer og kompetencer på tværs af landegrænser.”


Fællesskab og dialog i fokus

Både deltagere og arrangører fremhævede den værdi, der lå i at dele erfaringer og blive udfordret på sine perspektiver. Doroteja Budajte reflekterer over betydningen af at være i et rum, hvor man både møder ligesindede og får muligheden for at blive konfronteret med nye synspunkter.


"Det kan være farligt at være for komfortabel," siger hun og fortsætter: "Når vi kun taler med folk, der allerede er enige med os, risikerer vi at stå stille i vores arbejde for forandring." Hun understreger samtidigt, at det kræver nøje planlægning og dygtig facilitering at skabe diskussioner, der udfordrer uden at polarisere.


Hos Balansekunst har man været opmærksom på behovet for balanceret dialog. "Samtalerne og idéudvekslingen har været afgørende for konferencens succes," forklarer Victoria Øverby Steinland. “Vi har ønsket at give deltagerne både plads til refleksion og konkrete værktøjer til at skabe forandring i deres eget arbejde."


Med et klart fokus på løsninger fremhævede både deltagere og arrangører, hvordan små konkrete handlinger kan have stor effekt. "I Litauen er vi stadig i gang med at bygge bro over gamle strukturer," forklarer Doroteja. "Men jeg tager hjem med nye idéer, som jeg tror kan gøre en forskel – også på et større, internationalt plan."


Erfaringer og fremtidige muligheder

Efter endt konference kan man se tilbage på to vellykkede dage i Telegrafen i Oslo. Victoria Øverby Steinland forklarer: "Vi oplevede både at have lært nye aktører at kende fra feltet, og at have fået mulighed for at gøre vores eget og nogle af vores medlemmers arbejde mere kendt for engagerede brancheekolleger. Vi håber,  vi kan få nytte af dette nye netværk i fremtiden, og vi håber også, at tærsklen er blevet lavere for flere at tage kontakt med Balansekunst."


Henover de to dage fik deltagerne mulighed for at høre konkrete eksempler på, hvordan ligestillings- og mangfoldighedsarbejde kan udføres i praksis: "Oslo Pride, ROM for kunst og arkitektur, JM Norway og MUNCH har alle delt gode eksempler på, hvordan ligestillings- og mangfoldighedsarbejde kan udføres i praksis. Vi håber, og tror, at nogle af deltagerne tog idéer med sig til, hvordan de selv kan arbejde, efter at have hørt disse foredrag," siger Victoria Øverby Steinland.


Foto: Julie Hrnčířová

Den 16.-17. januar 2025 er nordiske og baltiske kunst- og  kulturorganisationer igen inviteret til at vidensdele og netværke, når næste konference afvikles i samarbejde mellem Kunst & Kultur i Balance og Balansekunst. Konferencen finder sted på Rytmisk Center, Vesterbrogade 107E i København.


--


Konferencerne er organiseret i partnerskab mellem Balansekunst og Kunst & Kultur i Balance. Konferencerne er støttet af Clara Lachmanns Stiftelse, KODA Kultur, Nordisk Kulturfond og Statens Kunstfond.



4.png
bottom of page