Foto: Jon Hededal

Julie Maria startede den nye sæson af efterskoleturnéen i Østhimmerland

 

Østhimmerlands Ungdomsskole var første stop på AFTRYK og ROSAs nye sæson af efterskoleturnéen. Eleverne på skolen havde mandag aften mulighed for at høre hele to bands – aftenens hovednavn Julie Maria, men der var også et opvarmningsband i form af det unge band Undarlegur, der vandt sidste års udgave af AFTRYK Festival.

Klokken passerede halv otte og salen på Østhimmerlands Ungdomsskole blev fyldt med elever og røg, der dansende i lyset, inden aftenens første band gik på. Undarlegur præsenterede publikummet for deres skæve, sfæriske og eksperimenterende musik. Allerede fra første nummer kunne man se, at der var tale om musik i en noget anderledes form. De indledte koncerten med at spille på en papkasse med elastikker omkring, den blev så bakket op af guitar, keyboard og klokkespil. Alle kvartettens sange var meget svævende og stemningsfulde.

Foto: Jon Hededal

AFTRYK vinderne fra  Undalegur spiller
eksperimenterende musik.

Efter koncerten var der også glæde at spore hos medlemmerne af Undarlegur.

– Det var pissefedt at spille og at komme tilbage, sagde Sofie efter koncerten. Med at komme tilbage henviser hun til, at hele bandet gik på Østhimmerlands Ungdomsskole sidste år.

Det var en lidt speciel koncert for bandet, blandt andet fordi de spillede på deres gamle skole, men for trommeslager og guitarist Christian var der også en anden faktor, der spillede ind.

– Jeg synger normalt ikke, så da jeg sang i dag var det noget grænseoverskridende, forklarede han.

En tændt trio

Foto: Jon Hededal

Johanne Thorup var rigtig glad
for Julie Maria.

Efter endt opvarmning var der en pause på små ti minutter inden Julie Maria gik på. Hun kom helt alene på scenen med sin guitar og åbnede koncerten. Derefter kom Mads Jensen på keyboard og Charlotte Schultz på kor med, og det gav musikken noget mere fylde.

Julie Maria spillede både elektronisk pop, der fik nogle af eleverne til at rejse sig, hoppe og klappe i takt, men hun spillede også stille eftertænksomme numre, der gav publikum en mulighed for at hengive sig til hendes fine dansksprogede tekster.

Da bandet efter en lille time gik af scenen, blev der råbt på ekstranummer, og de tre musikere gav det, publikum bad om.

– Jeg synes, det var vildt godt, jeg har hørt det i radioen, og hun lød meget som i radioen, det kunne jeg rigtig godt lide, fortalte den 16 årige Johanne Thorup efter koncerten og fortsatte: – Jeg kunne bedst lide, når hun stod alene med sin guitar og spillede og sang.

Foto: Jon Hededal

Sine Elkjær Rasmussen var
glad for, at musikken kommer
til skolen.

Hun blev bakket op af Sine Elkjær Rasmussen, der ligeledes er 16.

– Det var bare super, sagde hun. – Jeg tror ikke, at jeg var taget til koncert med hende, hvis jeg havde været derhjemme – det er rart, at de kommer til os, så vi har mulighed for at høre god musik, som vi eller ikke ville have taget os sammen til at komme til koncert og høre.
En spændende opgave
Julie Maria kunne efter koncerten mærke, at det ikke var det samme publikum, som hun er vant til at spille for.

– Det er en sindssyg spændende opgave, de unge er meget umiddelbare, og de afspejler mig selv, hvis jeg ikke levere, så er det det sammen, jeg får tilbage, forklarede hun efter koncerten.

Men det var ikke kun umiddelbarheden, der der gjorde koncerten til en anderledes oplevelse for Julie Maria.

– Det ér en anden oplevelse. Jeg har spillet på store steder, hvor jeg står på scener, og der er en afstand til publikum, og nu står jeg på gulvet, og er i øjenhøjde med dem.

Hun forklarede også, at hendes sange fik et lidt andet udtryk end, når hun står på et spillested i København eller en anden by.

– Som musiker skal man også være i stand til at omstille sig til det publikum, som man spiller for, og det er spændende.