Under Construction

Kreativitet i højsædet

Efterårsferien er i fuld gang, hvilket betyder, at dette års Pop-Pilot har åbnet dørene op for en række musikinteresserede piger i alderen 13 til 16 år. Med stort gå-på-mod og et energisk drive flyver tonerne og kreativiteten allerede rundt i lokalerne på Odense Musikskole, og de musikglade piger kan bare ikke få nok af at spille musik sammen.

– Idéen med Pop-Pilot er, at pigerne kan lære at spille og komponere musik sammen. I en hel uge er de sammen om at skabe et musikalsk univers, hvor alle kan komme med input, skeje løs og være en del af en lille kreativ familie, fortæller Ida Wenøe, som fungerer som instruktør for Pop-Pilot-deltagerne i Odense. Udover Ida Wenøe deltager også Pernille Gunvad, Maria Timm, Sara Gacic og Kristina Holgersen som er instruktører på Musikskolen i Odense.

På første dagen havde pigerne instrument-workshop, hvor de skulle arbejde med Rihannas store hit ”Diamonds”. Pigerne skulle prioritere, hvilket instrument de vil spille. De havde mulighed for at vælge mellem bas, trommer, klaver, guitar eller sang efter prioritering. Faktisk forløb det så godt, at alle var særdeles tilfredse med det instrument, de blev tildelt.

– Umiddelbart kan det virke problematisk, at sætte en gruppe af piger sammen, hvor nogle er garvede musikere, mens andre er nybegyndere og nærmest aldrig har holdt et instrument i hånden før. Men dette har faktisk ikke været noget problem, fortæller Ida Wenøe – Vi har fra starten gjort det klart, at det er fuldstændig lige meget, hvilket niveau man er på. Det er faktisk ikke noget problem, hvis pigerne aldrig har spillet musik før og bliver sat i gruppe med nogle, som er meget øvede, for pigerne er gode til at inkludere og passe på hinanden.

Under Construction i fuld gang med at skrive sangtekster I et af øvelokalerne står bandet Under Construction, som er i fuld gang med at skrive et helt nyt nummer. – Vi skal alle have input, når vi skriver en sang, fortæller Astrid, som er med som Pop-Pilot for første gang. Det er vigtigt, at man bare siger det, man tænker og føler. Hvis der er noget, som man ikke kan finde ud af eller ikke vil, så er det helt i orden, siger den unge klaverspiller, mens resten af bandet nikker anerkendende.

På tavlen, bagved trommesættet, har pigerne griflet deres ønsker om sangenes indhold ned. På workshoppen har de lært, at det er vigtigt at have hjælpemidler, når man skriver musik. Og det er ikke kun hverdagsproblemer, som præger pigernes stikord på den grønne tavle; ‘hvordan er det at være teenager’, ‘efterår’ og ‘ulykkelig forelskelse’ er nogle af de mange stikord og sætninger, de har skrevet ned, og som de bruger til inspiration, når de ikke kan komme videre med den tekst, som de sidder og skriver på. Trommeslageren Methea fortæller, at de er kommet her for at lære at kunne det hele, siger hun kækt med et smil på læben.

 

Ikke alt er rosenrødt

Dagens første øvesession er overstået, og efter en velfortjent frokost får Pop-Piloterne besøg af den tidligere instruktør Karen Mukupa. Hun er med for tredje gang i forbindelse med Pop-Pilot, og det er med store forventninger, spænding og glæde, at pigerne sætter sig til rette for at lytte til Mukupas fortællinger om hendes oplevelser i musikbranchen og på landevejen.

Rimleg med Karen Mukupa– Pop-Pilot er det fedeste i verden, fortæller Karen med stor entusiasme. Den alder I har nu, er den alder, hvor jeg begyndte at spille musik. Det, som I skal tage med hjem fra Pop-Pilot er, at I skal lade jer blive inspireret, lege med musikken og blive bedre til at spille og skrive, fortæller Mukupa de unge tilhørere.

Workshoppen med Karen Mukupa er med til at give Pop-Piloterne en større ballast, når de skal ‘ud i den virkelige verden’. For det handler ikke kun om at skrive sange og spille koncerter – pigerne skal også lære at kunne forholde sig til pladeselskaber, marketing og meget andet, som man ikke umiddelbart forbinder med branchen. Og da Mukupa spørger: ”hvad er det første, I skal gøre, når pladeselskabet står med en kontrakt i hånden?”, svarer en af pigerne prompte: ”kontakt vores advokat!” – hvorefter hele lokalet bryder ud i latter og smil.

Selvom stemningen er god, er det hele dog ikke så rosenrødt: ”I vil opleve nederlag i jeres karrierer Det er uundgåeligt! Men det må ikke slå jer ud. I skal blive ved med at kæmpe og tro på jer selv, så kan I godt klare den derude”, forsikrer Karen Mukupa.

Piloterne afslutter workshoppen med en rimleg, hvor de skal skrive et tolinjers rim, som skal synges eller rappes hen over et beat, som alle pigerne laver i fællesskab. Stemningen i lokalet er rigtig god, og der er plads til både grin og sjove bemærkninger, mens pigerne kaster om sig med rim, håndtegn og en stærk musikalsk attitude. – Husk at være jer selv, siger Mukupa, mens hun fortsætter; ”I skal ikke være som andre. I er unikke”.

 

Musikken til fælles

Det er vigtigt for de fem instruktører, at Pop-Piloterne hele tiden lærer, at de gradvist skal have mere ansvar. Pigerne skal selv kunne tage over, hvilket de allerede nu er rigtig gode til. Og derfor er det da også vigtigt, at de løbende deltager i forskellige workshops for at lære, hvordan man skriver en sang. Allerede i mandags fik de til opgave at skulle lave melodi og arrangement til en gammel reklametekst, de ikke kendte i forvejen, og de er allerede i gang med at skrive deres helt egne sange.

De fem bands, som Pop-Piloterne er inddelt i, skal kunne finde deres eget udtryk via musikken – de skal kunne være sig selv blandt andre, understreger Ida Wenøe.

Pigerne fra A2ONeNanna fra gruppen A2ONe fortæller, at det er enhver musikpiges drøm at deltage i Pop-Pilot – ikke mindst fordi man kan lave sit helt eget; ”Når man har musikken tilfældes, kommer det hele bare naturligt. Allerede fra første dag begyndte man at tale med alle, og det var bare vildt fedt at lære en masse nye mennesker at kende.” Og A2ONe er allerede godt på vej til at blive et band, som kan tage ansvar og samtidig arbejde selvstændigt. De fortæller, at de er i fuld gang med at arbejde på et nyt nummer, som handler om feminisme og girl power. De betegner deres musikalske stilart som stille pop tilsat en masse forskellige genre og ingredienser.

 

Atypiske inspirationskilder

På Odense Musikskoles 1. sal øver de to bands Bag Containeren og The Groping. På tavlerne har de skrevet inspirationskilder, som spænder fra Nirvana og Violent Femmes til Mads Langer og AC/DC. Det er ikke de typiske inspirationskilder for en flok piger i alderen 13-15 år. Stemningen er løssluppet, og pigerne fjoller rundt og griner højlydt med hinanden. Men når snakken falder på musik, bliver de anderledes seriøse: ”Vi er meget hurtigt blevet gode venner. Alle er søde og åbne, og vi kan tale med alle”, fortæller Anna, som er guitarist og forsanger i bandet Bag Containeren. Vi deler interessen, og vi kan samles om det. Hvis vi ikke kan finde ud af at tale om vores følelser og vores familie, så kan vi altid tale med hinanden om det igennem den musik, som vi spiller.

Der var god stemning i alle øvelokalerne Pigerne benytter sig af alle de hjælpemidler, som Pop-Piloternes instruktører har givet dem. Instruktørerne har været med til at gøre Pop-Piloterne sikre i deres sag og give dem tro på dem selv. Pigerne har fået plads til at fyre den af i kreative musikalske landskaber helt uden grænser. Men det er samtidig hårdt arbejde – på lørdag skal pigerne spille koncert for deres forældre og venner. En koncert, hvor de skal fremføre de numre, som de selv har skrevet i løbet af ugen i selskab med deres Pop-Pilotveninder. Dog er Ida Wenøe ikke bekymret; ”det ender sikkert med, at mange af dem har fået skrevet et helt album inden lørdag”, siger hun, med et skævt smil på læben.

Det bliver spændende at høre, hvad Under Construction, A2ONe, Bag Containeren og The Groping har fået skrevet af musik, inden det går løs på Odense Musikskole på lørdag. Inden da skal pigerne lige have finpudset deres numre, stemt instrumenterne og varmet stemmerne op – men der skal selvfølgelig også snakkes og sludres, for de har det så hyggeligt, at de slet ikke kan lade være.