Rangleklods - sluttede den første Dias Nordicos festival af i Brasilien - og høstede store roser

Nordisk genklang i Sao Paulo

Da Días Nórdicos kom til Brasilien: Rangleklods, Tomas Dybdahl og Zebra and Snake viste forskellige sider af nordisk musik frem for nysgerrigt sydamerikansk publikum

Tre komplet ukendte navne for det brasilianske publikum. Og alligevel havde over 350 betalende tilskuere taget chancen for at stifte bekendtskab med nordisk musik torsdag aften i Brasiliens største by Sao Paulo, hvor Días Nórdicos-festivalen efter fem år i Spanien foretog den første knopskydning i Sydamerika.

Rammen var en af mange scener i det store kulturcenter Sesc Pompeia – en gammel kølefabrik ombygget via den visionære arkitekt Lina Bo Bardi – som de sidste 30  år har fungeret som kultur-oase i den myldrende multimillion-by. Og alt fra regulær medieomtale til rygtespredning via Facebook havde lokket musiknysgerrige brasilianere af huse til et varieret udbud af Nordiske toner, sat sammen af ROSA og den spanske festival med fokus på nordisk kultur, Días Nórdicos  – i samarbejde med de lokale operatører Difusa Frontera.

Thomas Dybdahl - fik ørenlyd til sine intime sangeFørst Thomas Dybdahl alene med akustisk guitar, som med sin inderlige tilgang til musikken formåede at fastholde koncentrationen hos et publikum som voksede støt i antal under koncerten, hvor krævende på lydhørhed musikken end var. Et sæt med numre trukket fra hele karriere-kataloget med bl.a. ”But we did” og ”Great October Sound”, mens Dybdahl selv kommunikerede stille og roligt med sit publikum omkring denne rejse til Sysamerika, som er hans første.

Oven på koncentrationen slap finske Zebra and Snake så tilskuerne løs på gulvet. Egentlig er finnernes synth-pop mørk, men fremførelsen er så medrivende og selvuhøjtidelig, at det er rent godt humør – og uden brug for oversættelse. Det sprog kender alle. Også i Brasilien. Det var fest, fælleshopperi, store smil tilskuerne imellem og en god kommunikation med bandet i det hel taget.

Zebra and Snakes karismatiske sanger Tapio - de tre finner fik virkelig rytmerne frem i det rasilianske publikum.Og så fik Rangleklods opgaven med at lukke aftenen ned. Det var anden gang Esben Andersen besøgte Brasilien med sin elektronisk baserede musik, men mens første gang var for indbudt ambassade-publikum i forbindelse med et dansk fremstød, var dette den levende  brasilianske modtagelse med jublende fagter i stedet for korslagte arme.

Rangleklods er i slutfasen af skabelsen af et nyt album, men denne aften var sættet det velfungerende kendte, som med sin tålmodige opbygning endte med at rive publikum derhen hvor Esben Andersen og Pernille Sivertsen ønsker det: I deres hule hænder – og i den grad klar til fest,

Philipe Franca Gonzalez fra Difusa Fronteira (t.h.) sammen med Dias Nordicos' Dani Rossi.Tilfredse arrangører
Det var den brasilianske sociokulturelle organisation Sesc, der stod som hovedarrangør af aftenen med Días Nórdicos-festivalen og de lokale kulturoperatører Difusa Frontera som producenter. Og fra brasiliansk side er der så stor interesse over for og velvilje med nordisk musik og kultur i det hele taget, at stemningen for at fortsætte og udvide samarbejdet absolut er til stede. Forhåbentlig allerede næste år. Sådan lød målsætningen fra Filipe Franca Gonzales, ledende producent for Difusa Frontera inden koncerten. Med de positive kommentarer han gav under og efter koncerten, er iveren ikke blevet mindre: – Fantastisk varieret musik – og noget for enhver smag. Og se hvordan publikum levede med. Et rigtigt godt program.

Tilfredse musikere
– Det var dejligt – de var søde, helt i top, sagde Thomas Dybdahl om sin koncert og sit publikum. – Og jeg  fik snakket med en masse bagefter. Generelt lyttede folk – det var cool. Der var endda to kvindelig tilskuere, der kendte til min musik og som var kørt 10 timer i bus fra en af de nordligere regioner for at komme til koncerten. (Det havde jeg aldrig gjort, brød Dybdahls tekniker Eirik ind med et grin, red.).

Zebra and Snake var rigtigt begejstrede over modtagelsen fra et publikum, som bare ikke kunne stå stille til finnernes musik: – Responsen var kanon – lige fra begyndelsen af koncerten, sagde sangeren/keyboard-spilleren Tapio, og blev suppleret af trommeslager Alpo:

–  Folk var virkelig interesseret i at tale med os bagefter – og de roste eventet som helhed. Flere af dem spurgte til vores Facebook-profil og likede os på stedet, mens jeg så på – det var en sjov oplevese, sagde en tilfreds trommeslager.

– Så vi vil gerne tilbage, sagde Tapio – specielt når det er vinter i Finland.

Rangleklods - den slags musik har de ikke i Brasilien, lød en af kommentarerne til gruppen.Har ikke sin lige i Brasilien
Rangleklods endte også med at være tilfredse. Planlægningsmæssige problemer under lydprøven var lige ved at tage koncentrationen – og et blik på fremmødet helt ved aftenens  start havde givet Esben Andersen lidt bange anelser, men med over 350 inde da aftenen var i gang, var der ingen betænkeligheder under koncerten.

– Det var måske ikke så euforisk som ved Días Nórdicos i Madrid sidste år, men de var stadig meget positive og levede med godt med i musikken, sagde Esben Andersen og Pernille Sivertsen tilføjede – Nogen ville have os med hjem for at spille og lave en fest i deres lejlighed .. andre sagde til os, at den slags musik vi laver, har de slet ikke i Brasilien. så det var positivt…

Buenos Aires i aften

I dag er Días Nórdicos og de tre musikalske indslag rykket til Buenos Aires i Argentina, hvor der er koncert på Museo Nacional de Bellas Artes.