Norske Vilde Tuv tager soloformatet til et ekstremt niveau

Nordiske Nätter lyses op af norske Vilde Tuv, et bergensisk one-woman band der deler scene med én tromme, én computer og én guitar.

Af Michael Schade. Foto: Oddbjørn Steffensen

Festivalen Nordiske Nätter har til formål at være et kulturelt fyrtårn i de mørke nordiske dage – og i den forbindelse er den bergensiske soloartist Vilde Tuv inviteret med til at lyse den nordiske nat op.

Vilde Tuv
Vilde Tuv er et one-woman band, som er opkaldt efter solisten selv. Vilde Tuv har været soloartist siden 2011. Soloartister er ikke sjældne i musikbranchen, men Vildes format er ganske unikt. Soloartister akkompagneres ofte af musikere i liveregi, men det har Vilde valgt fra. Hun går på scenen med én stortromme, én guitar, én computer og én mikrofon – en sceneopsætning, som er resultatet af en lyst til at undersøge live-formatets muligheder. Opsætningen blev taget godt imod – og har siden været en fast bestanddel af Vildes live-lydbillede.

Et lydbillede som er formet af inspiration, men hvilke inspirationskilder er der tale om?

– Det er svært at svare på, inspiration kommer bare…

Skæringspunkt
Blandt sangere som Vilde godt kan lide, nævner hun Michael Hurley, Neil Young og Texacala Jones – artister hvis vokaler alle rummer en sårbarhed og nærhed. Generelt finder Vilde en stor glæde ved musik og litteratur som rummer en eksistentialistisk toning – hvilket naturligt smitter af på hendes egen musik. Hun synes, det fascinerende i musikken er at finde skæringspunktet mellem det simple og dybe, og det grimme og smukke. At formå dét er en præstation, der skaber noget unikt.

I snakken om det at finde en lyd, bliver det hurtigt klart, at der ifølge Vilde ikke er et endeligt mål. Det er mere en omskiftelig proces, som tager musikken forskellige steder hen. Sangteksterne er mere fastlagte, de omkredser ofte menneskets basale følelser, som kærlighed, frygt og skam – følelser som følger alle mennesker gennem hele livet.

Solo
Siden begyndelsen har Vilde oplevet opture og nedture som følge af, at være en soloartist i en benhård industri. Så hvilke fordele og ulemper der er ved at arbejde alene?

Ifølge Vilde er det en virkelig stor fordel i forhold til at spille et job, da ingen kalendere skal synkroniseres og derfor kan man tage jobs med kort varsel. Derudover er det også billigere og mindre logistisk krævende – og så tjener man ofte mere, fordi lønnen ikke skal deles med nogen. Det betyder også, at man kan være billigere hos musikbookerne og derfor rent økonomisk mere attraktiv end konkurrenterne.

Ulemperne er ikke så mange som fordelene, men der er unægtelig også nogle af dem. Det kan til tider være hårdt, da man kun har sig selv at læne sig op ad – det kræver en særlig mental styrke, når man ikke har nogen at dele læsset med.

Oplev Vilde Tuv fredag 4. november kl. 22.15 på Nordiske Nätter, Moesgaard Museum, Aarhus.

Link til Nordiske Nätter