Ta Mere

Pop-Piloter midtvejs – nu er de selvkørende

”Jeg glæder mig til at lære at spille sammen med andre”
”At overgå mine grænser”
”Spille sammen med andre/lære folk at kende”
”Få skrevet en sang”

Småpluk blandt målsætningerne på opslagstavlen i spisekøkkenet på Køge Musikskole, hvor 18 Pop-Piloter i denne uge holder musikalsk efterårsferie.

Den allerførste dag havde de 18 griflet deres ønsker for ugen ned – som nu hænger på tavlen som en slags fælles huskeseddel ved siden af en lige så stor samling ”Go Karma”-opfordringer fra de 18 til hinanden:

”Acceptere hinanden og ikke tale ondt”,
”Respektere hinandens musiksmag”
”Ingen pigefnidder”
osv…

Onsdag – halvvejs i årets ugelange Pop-Pilot-forløb – virkede det som om langt hovedparten af de opremsede punkter var på vej til at blive opfyldt.

Køge Musikskoles meget velegnede rammer summede i hvert fald af aktivitet og positiv stemning:

I stueetagen baksede gruppen Carpe Diem med en fin piano-orienteret ballade, mens Ta Meres fem medlemmer  stod ude i ”containeren” og knoklede med grumset distortion på både guitaren OG på bassen som et modstykke ”til den pop de andre grupper spiller”. ”Vi havde bare lyst til at lave noget helt andet”, som guitaristen Clara fortalte.

Og oppe på 1. salen ved siden af pigernes sove-gemakker var Meta i gang med en meget tankevækkende, smuk eftertænksom sang ”Invisible” om et skoleskyderi og dens Carpe Diemskæbner, mens Wild Roses i musikrummet ved siden af var midt i stille piano-ballade ”I Go”, mens de allerede havde den uforfalskede popper ”Breaking Through” på plads.

Selvkørende
Alle fire grupper var selvkørende, og kaldte kun på en eller et par af de fem Pop-Pilot-instruktører efter behov: Hvis der manglede lidt trommebund her, eller en overgang mellem vers og omkvæd der. Ellers var de 18 Pop-Piloter i fuld gang med selv at sammensætte de sange, der skal udgøre indholdet i den afslutnings-koncert for familie og venner, som foregår lærdag.

Tikki Hasselriis giver råd til Carpe Diem,– Det har været en utrolig forvandling, fortæller Maria Timm, der sammen med Sidse Holte, Siri Skamby, Tikki Hasselriis og Kamilia Amélie står for vejledningen af Pop-Piloterne i Køge:

– Da vi mødtes lørdag for første gang og sad og snakkede om, hvad vi skulle, kunne vi ikke rive et ord ud af dem. Der var HELT tavst. Det var endda sådan, at jeg sagde til dem: ”Det er ok ikke at sige noget – I kan også bare nikke…”. Og der kom stadig ikke en lyd. Men allerede om aftenen var der gang i snakken.

Pigerne er blevet sat sammen efter en indledende instrument-workshop, hvor de alle har prøvet guitar, bas, trommer, klaver og sang. Og kabalen med instrument-fordeling i de enkelte grupper er gået helt gnidningsløst. Lige som øvede og nybegyndere også går i fint spænd – bl.a. fordi de fleste af de mere øvede piger, bruger denne uge til at afprøve et helt andet instrument, end de er vant til: – De har simpelthen blandet sig på kryds og tværs, fortæller Siri Skamby Madsen

Stjernedrømme
Instruktørerne beskriver de deltagende piger som ”rene” – de har ikke en linje endnu, men er først ved at finde ud af, hvad de kan lide. Dog er en del af dem styret af ”stjernedrømmen”, som Tikki Hasselriis, siger. – Men den skal de også have lov Metatil at have, for det er en stor drivkraft, mener hun. Men ellers er Pop-Piloterne åbne. Flest bekender sig til One Direction og Taylor Swift, men Pink og Bruce Springsteen er blevet nævnt.

Så efter indledende snakke, hvor begreber som vers, omkvæd, a- og b-stykker, akkorder m.v. måske har skullet sættes på plads så alle har kunnet være med – eller hvilken ende af en ledning med jackstik, der skal ind i guitaren –  eller tekniske problemer som hylende guitarer m.v. – så glemte Pop-Piloterne hurtigt alt det med mascaraen og øjen-make-up’en m.v. for i stedet at koncentrere sig 100 procent om at lave musik sammen

Meta's sanger AgnesPigerne tager selv over
– Hvor vores arbejde var stort de første dage, daler det hele tiden nu. De skal selv tage over – og det gør de også, siger Maria Timm om pigerne, hvor de fleste måske nok har spillet et instrument før, men hvor ingen har spillet i band. Og det er en overvindelse. Men her midtvejs er det ikke længere et problem.  Heller ikke selv om kravene er ”ubarmhjertige”: Man må ikke spille kopi-numre. Jo, ved den interne ”åben scene”-aften torsdag – men ved lørdagens afslutnings-koncert for familie og venner skal det hele være nyt. Om man så kommer med et eller to numre. Eller halvandet eller tre. Det er lige meget. Bare det er selvskrevet…

Efter en tur i samlet flok til nærmeste supermarked for at snolde – og den slags foregår ifølge med en af instruktørerne: INGEN af Pop-Piloterne får lov til at forlade musikskolen uden at være i følgeskab med en voksen – er det tilbage i øvelokalerne.

Afgørelsen ligger piloterne selv inde med
Ta Mere kalder på Siri Skamby Madsen – trommeslageren Sara ville gerne have et par tip til at Wild Roses  - sangerne Tara (forrest) og Karen.lægge en god bund til det nummer gruppen øver. Og Siri kommer med forslag – og åbner forskellige muligheder. Men det er Sara og gruppen selv, dzr må træffe den endelige afgørelse.

Det samme gælder, da Siri – sammen med Tikki Hasselriis og Kamilia Amélie – går en etage op til gruppen Meta, som i mellemtiden har fået styr på B- og C-stykke til endnu et nummer, hvis melankolske omkvæd ”I’m My Own Superhero” lige trænger til et ekstra pift.

Trommeslager Thea havde skiftet stikkerne ud med et flot piano-flow til dette nummer, og derfor foreslog instruktørerne, at sanger Agnes selv måtte stå for trommepulsen – og fik lynhurtigt stillet en gulv-tamtam fra trommesættet over til sig. Eller bassisten Mathilde kunne også slå rytmen an, så Emmas spacede guitar kunne ligge som et fint tæppe hen over det hele . Men igen: Som forslag. Gruppen skal selv finde ud af, om det er den vej de vil gå med nummeret, inden koncerten på lørdag…

Wild Roses - Marie (bas) og Hilde (guitar)To gengangere
To af Pop-Piloterne i Køge er i øvrigt gengangere fra sidste år – og det gav lyst til mere:

Caroline fra Ta Mere sagde: – Det var så hyggeligt sidste år. Vi lærte en masse. Og nu vil jeg gerne lære at skrive sange – jag har bare ikke haft en metode til det. Det håber jeg at få her. Her kan instruktørerne fortælle, hvordan jeg kommer videre, mener Caroline, der til daglig går på sangskolen Sankt Annæ, og som gerne vil videre med musikken.

I år hvor Pop-Pilot er opdelt i to – Struer og Køge – mener instruktør Maria Timm, at pigerne får endnu bedre mulighed for at bruge hinanden bagefter. Mange bor så tæt på hinanden, at de let kan fortsætte selv: – Vi opfordrer dem virkelig til at bruge det netværk, som de får her, bagefter.  Sende numre til hinanden – høre hvad de andre siger osv.

Gæstelærere
Desuden kunne det jo være, at gæstelærerne kunne inspirere. Siri instruerer Ta Meres trommeslager Sara.Mandag gav Karen Mukupa en hurtig lektion i rim. Hver deltager skulle komme med mindst to tekstlinjer i løbet af fem minutter. Svært? Tjaaa. Nogle af Pop-Piloterne nåede op på 15 rim i løbet af de fem minutter.

Onsdag aften har det så Dicte, der kom forbi, spillede nogle numre –  og gav råd.

Og så var det ellers tid til filmaften. Piloterne kunne vælge mellem dokumentar-udsendelser om henholdsvis Dúné, Natasja ellers Beyoncé, Natasja vandt med et mulehår foran Dúné (de fleste havde måske set filmen med den amerikanske superstar), og pigerne fik begge film med de danske navne at se – mens de lå spredt ud på store madrasser i Køge Musikskoles koncertrum. Og med masser af popcorn. MASSER!!

Onsdag aften - og Dicte er på besøg for at give gode musikalske tips fra sig til de 18. (Foto: Malene Schelde)Tak til alle fire Pop-Pilot-grupper for god snak og musik:

Wild Roses: Håbefulde Hilde (guitar), Trillende Tara (sang), Kærlige Karen (keyboards), Seje Sandra (trommer) og Musiske Marie (bas).
Meta: Anerkendende Agnes (sang), Elskede Emma (guitar), Magiske Matilde (bas) og Talentfulde Thea.
Carpe Diem: Elegante Emmely (trommer), Ensomme Emily (bas), Langsomme Leo aka Signe (keyboards), Søde Sira (sang) og Morsomme Marie (guitar)
Ta Mere: Cirkulerende Clara (guitar), Arbejdsomme Anne Sofie (bas), Sjove Sara (trommer) og Cool Caroline (sang).