Tredobbelt dansk Eurosonic-fremstød

Tredobbelt dansk Eurosonic-fremstød
Henrik Friis

Der er tre danske indslag blandt de deltagende orkestre ved Eurosonic Festivalen / Noorderslag seminaret i hollandske Groningen, som afvikles den kommende fredag og lørdag. Swan Lee, Saybia og Jomi Massage er mellem de i alt 100 deltagende acts.

25 scener/musiksteder i Groningen er i aktion for at præsentere de mange bands under fredagens Eurosonic-afdeling af festivalen.

Eurosonic-delen laves – som navne antyder – i samarbejde med EBU (European Broadcasting Union). Radiostationer lige fra Danmarks Radios P3 til BBC (med den legendariske radiovært John Peel på deltagerlisten) er med, og da mange koncerter optages og sendes ud til hele det europæiske marked, kommer de danske gruppers koncerter med lidt held ud til den store europæiske radio-offentlighed.

Swan Lee spiller på Vera, Saybia (årets vinder af P3-prisen) på Mutua Fides og Jomi Massage (Signe Høirup Wille-Jørgensen – også kendt fra Speaker Bite Me) i lille sal på Grand Theatre.

Pernille Rosendahl og
Swan Lee – med
i Groningen (Foto:
Lene Ethelberg).

Derudover er navne som engelske Renegade Soundwave og SpicyGoat samt tyske Stereo Total blandt de mange Eurosonic-medvirkende, mens lørdagen er forbeholdt de hollandske bands under Noorderslag-etiketten.

Eurosonic/Noorderslag byder desuden på diverse musik-seminarer og –paneler, og egentlig har den flere ligheder med ROSAs egen SPOT Festival: Den er bare dobbelt så gammel, har cirka dobbelt så mange navne med og har kapacitet til dobbelt så mange tilskuere (ca. 5.000). Først og fremmest er det en festival, hvor musikken er i første række og behandles med respekt, modsat de store europæiske musikbranche-træf som MIDEM og POPKomm, som er langt mere lagt and på den kommercielle del af branchen, og hvor musikken let ender som staffage.

ROSA støtter de tre danske navne økonomisk, som man har gjort med de danske Eurosonic-deltagere siden 1996. At det kan nytte, kan S.M. Mongstad (2001-deltager) tale med om – Eurosonic-deltagelsen medførte jobs i Holland, Belgien og Tyskland.