Wundergrund i medvind

Opskrift: Tag en perlerække klassiske ensembler og par dem med en håndfuld fremtrædende repræsentanter fra elektronisk, pop, jazz, drum’n’bass og støjrock. Så får man de musikalske fusionsprodukter, der på det seneste har materialiseret sig rundt omkring i København og har forundret og begejstret både musikere og publikum.

Wundergrund Festival er navnet på det nye tiltag, som er arrangeret af SNYK – Sekretariat For Ny Kompositionsmusik i samarbejde med Wonderful Copenhagen og ROSA. Det blev til 31 koncerter på 17 forskellige spillesteder i København, hvor weekenden bød på de sidste ‘møder’ og enkeltkoncerter.
Mette Dinesen, leder af SNYK, beretter om projektet:

– Jeg har primært oplevet det som et stort medvindseksperiment, og jeg tror, vi har ramt et tidspunkt, hvor der var brug for den slags eksperiment, så derfor har alle været enormt velvillige og imødekommende, fortalte hun ovenpå en vellykket fusion mellem det eksperimenterede Ensemble 2000 og forfatteren Thomas Boberg forleden i Literaturhaus på Nørrebro.

God høst
Projektet Wundergrund er arrangeret med udgangspunkt i et ønske fra Københavns Kommune om at gøre noget mere for den klassiske musik. Men formen, som mange begejstrede publikummer har oplevet i de sidste to uger, er barn af SNYK’s tanker: At lave en kobling mellem klassisk og rytmisk musik, præsentere den på rytmiske spillesteder – og på den måde eksponere det klassiske for et nyt publikum. Og et frugtbart kunstnerisk aspekt synes nu at veje tungt i statusopgørelsen for projektet:

– Høsten er stor nu, og jeg oplever, at der er kommet noget kunstnerisk væsentlig ud af det. Kunstnerne var – nærmest før koncerterne – i gang med at snakke om fremtidige samarbejder. Jeg tror, vi har været en katalysator for noget, som måske allerede var på vej. Det har haft et kunstnerisk output, som har været større, end jeg havde forestillet mig på så kort tid, kunne Mette Dinesen konkludere efter flere musikere havde meldt ud med tørst efter mere af samme nytænkende skuffe:

– Vi har helt klart lyst til at fortsætte samarbejdet, det har været superfedt, lød det fra Signe Wille Høirup-Jørgensen (også kendt som Jomi Massage) efter hendes succesfulde møde med trioen Zoom. (kilde: SNYK)

Publikumstilslutningen til de musikalske møder var da heller ikke til at tage fejl af. Flere koncerter trak et par hundrede besøgende til, hvilket i sig selv er pænt for en festival med et nyt navn. Og Mette Dinesen forklarer, at der har været allerstørst tilslutning til koncerter, hvor klassiske ensembler har fusioneret med rytmiske solister og grupper, så blandings-strategien har tydeligvis båret frugt og har fundet et publikum med lyst til eksperimentet.

SPOT-samarbejde?
Måske behøver man slet ikke vente til næste efterår for at opleve flere af de eksperimenterende musikalske samarbejder, for allerede nu pønses der på at inddrage Wundergrund-konceptet som en del af SPOT Festival 2007. I forvejen samarbejder SNYK og ROSA om festivalen, der de senere år har præsenteret en række klassiske ensembler:

– SNYK og ROSA har talt sammen, og der er en klar interesse for at fortsætte og udvikle samarbejdet. Det er noget vi vil snakke om i de kommende måneder – vi har mærket god interesse for Wundergrund. Og vi vil også tage en snak med kunstnerne, der har meldt ud med interesse i at fortsætte, siger Gunnar Madsen.