top of page

Del din playliste og vær med til at bane vejen for en mere fair og gennemsigtig musikstreaming sektor

3. dec. 2024

Lige nu ved vi alt for lidt om hvordan musikstreamingtjenesters algoritmer fungerer og hvordan de anbefaler musik til brugere. Derfor har en gruppe forskere fra Aalborg Universitet - sammen med en lang række europæiske kollegaer - sat sig for at blive klogere på det. 

For hvordan beslutter Spotify, Apple eller Youtube egentlig hvad du skal eksponeres for? Og hvordan påvirker det mon vores musiksmag og den musik der bliver udviklet i dag? Og hvem bestemmer, hvilke sange der skal "boostes"?



Forskningsprojektet Fair MusE undersøger, hvordan musikstreamingtjenesters algoritmer anbefaler musik til brugere, samt hvordan både musikere og brugere påvirkes af disse algoritmer.

Formålet med projektet er at åbne algoritmernes ‘sorte boks’ op for offentligheden samt at skabe et solidt vidensgrundlag for kommende forhandlinger i EU, hvor der nu er stort momentum for en stærkere regulering af de store streaming platforme. Vores resultater vil forhåbentligt bidrage til at sikre at platformene påtager sig en højere grad af ansvar for at sikre diversitet og lige vilkår i musikbranchen. 


Men de har brug for jeres hjælp

De store streamingtjenester lader os nemlig ikke undersøge deres algoritmer - og derfor må vi undersøge dem igennem brugernes data. Det er heldigvis sådan, at alle brugere via GDPR faktisk har krav på at få den data platformene har om dem - i dette tilfælde f.eks. spillelister og lyttet musik - udleveret til download.


Idéen er simpel: Hvis brugerne - som jer og dem I kender - deler denne data med projektet via deres hjemmeside: https://portal.fairmuse.eu - så kan de analysere, hvordan streamingtjenesterne anbefaler musik - og om det sker på en fair måde.


Vi håber, I har lyst til at være med, og bidrage til en fremtid med en mere fair og gennemsigtig musikstreaming sektor.


Deltag her: https://portal.fairmuse.eu 


Al data der deles med os bliver selvfølgelig behandlet anonymt og sikkert og slettet igen efter projektets afslutning.



4.png
bottom of page