top of page

Du behøver ikke være en mand for at blive lydtekniker

1. maj 2023

Over tre dage i april afholdt Aarhus Lydforening workshop for kvinder og minoriserede for at sætte fokus på, hvad det kræver at være professionel lydtekniker – og hvorfor det er vigtigt, at faget ikke bliver ved med at være domineret af mænd.

Fra fredag til søndag deltog 27 mennesker – uerfarne og erfarne i Aarhus Lydforenings workshop # YouCanAlsoBeA Sound Engineer. Alle deltagere kom med en stor interesse for lydteknik og for at dele erfaringer, sparre med og støtte hinanden.


Den første dag blev de deltagende undervist af lydteknikerne Malle Kaas (Women in Live Music) og Jessica Petersen (freelance lydtekniker). Med introduktion til hvad live-lyd er for en størrelse, og hvilke frekvenser lyde bevæger sig i, var fredagen den helt store teori-gang om lydbølger. På skemaet var også information om forskellige mikrofontyper, nedbrydning af technical riders, og hvordan man som lydtekniker skaber en god dialog med bandet eller musikeren.


På dybt vand

Anden undervisningsdag blev styret af Malle Kaas, der brugte anlægget på Turkis, til at forklare hvordan man opsætter udstyr fra mikrofoner til digital mixer og monitor. Deltagerne blev delt i fem hold og sat sammen med en artist, som skulle spille koncert om aften på turkis. På den måde blev deltagerne kastet ud på det dybe vand og fik mulighed for at anvende alt det, de havde lært – til stor succes med glade artister, lydteknikere og ikke mindst publikum. 


Den sidste dag på workshoppen gav mulighed for at indgå i Q&A med de erfarne lydteknikere, førnævnte Malle Kaas og Johanna Nielsen (lydtekniker Vega). Johanna holdt oplæg om sin vej ind i branchen og delte generøst ud af sine erfaringer til de spirende lydteknikere.


Og så blev dagen rundet af med en paneldebat om ligestilling i musikbranchen og backstage med Malle Kaas, Johanna Nielsen, Mie Jakobsen (projektleder og netværk, turkis) samt Nadia Donnerborg (projektleder ROSA og Kunst & Kultur i Balance) – modereret af Sophia Sagaradze (Aarhus Lydforening). Paneldebatten satte skarpt på, hvorfor ligestilling, diversitet og inklusion er så vigtigt – ikke kun i musikbranchen, men i hele kulturverdenen. Paneldeltagerne delte ud af konkrete eksempler på arbejdet med diversitet og havde derudover en masse råd til, hvordan man kan håndtere branchen og forfølge sin drøm om at blive lydtekniker.


Kurset blev mødt med stor entusiasme og nysgerrighed fra de mange deltagere – som til gengæld roste oplægsholderne for at være god til at skabe en god og involverende undervisning om lydteknikerens arbejde og lydens mange muligheder. En weekend gør ingen lydtekniker, men kimen til at skabe mere interesse for faget hos kvinder og minoritetsgrupper er i hvert fald lagt.


Primus motoren for projektet, Sophia Sagaradze overvejer nu, hvordan initiativet kan videreføres – evt. med nye kurser i København og Aarhus.


Læs mere om Aarhus Lydforening

4.png
bottom of page