top of page

MAGI I LUFTEN

11. dec. 2023

Sangskriver turnéen ON TRACK er netop blevet afviklet for femte gang. Her mødtes lokale musiktalenter med danske topproducere og internationale stjerne-sangskrivere for at netværke, co-write og i fællesskab skabe helt ny musik med hitpotentiale. ROSA var med på tourens sidste dag. 

“Er I klar til at skrive nogle kæmpe hits i dag?!” Direktøren for Aarhus Calling, Rewan Riko, byder storsmilende velkommen til deltagerne på den tredje og sidste dag af den nationale sangskrivertour ON TRACK, som Rewan er grundlægger af sammen med ROSA.


Til trods for den lettere forventningspressede åbningsreplik er der ikke meget præstationsangst at spore hos dagens deltagere til ON TRACK, der her på finaledagen mødes kl. 13.00 i Blixens Huset i bydelen Gellerup, der ligger i det vestlige Aarhus. Stemningen er jovial og afslappet hos dagens hold, der består af fem lokale østjyske talenter og fire professionelle hitsnedkere. 


De fem musiktalenter består af Simone Ella og Emilie Sofie, der begge bevæger sig indenfor popgenren og Haziz, Moodz og Clino der alle udtrykker sig indenfor urban og hip-hop genrene. Dagens producere er danske Jeppe Pilgaard og Patrick Piscot, mens de internationale sangskrivere er tyske ÁSDÍS og Kristine Bogan. Tilsammen har de fire samarbejdet med og skrevet hits til megastjerner som Rita Ora, Deadmau5, Skinz, NewJeans, Selena Gomez, The Wanted, Lil Mosey og Christopher, og sammenlagt har kvartetten indtil flere verdenshits og millioner af streams på samvittigheden. 


Den bedste idé vinder

Den gode stemning fortsætter, da de to tyske sangskrivere starter med at lægge retningslinjerne: Det kan godt være at de, er de erfarne og professionelle i selskabet, men hvis talenternes idéer er bedre end deres, så er det dem, som går videre. Det er altid den gode idé og den bedste musik, der vinder her. 


Nu skal der laves hits - og det skal gå stærkt! Talenterne har nemlig kun én eftermiddag og aften til at skrive og producere et helt nyt og originalt nummer i samarbejde med de professionelle sangskrivere og producere.


Talenterne deler sig i to hold. Hip-hop holdet går i det ene studie med Patrick Piscot og pop-holdet går i det andet studie med Jeppe Pilgaard. Koncentrationen stiger og der bliver arbejdet intenst på forskellige beats i begge studier. Stemmerne bliver varmet op bag mikrofonerne og der bliver arbejdet på forslag til tekster hver for sig eller i fællesskab. Energiniveauet er højt, især hos de to internationale sangskrivere, der konstant bevæger sig frem og tilbage mellem de to studier, lytter på nye idéer, guider videre og hjælper med at finde frem til kernen i sangene.  


Vækstlaget møder eliten

ON TRACK startede i 2017 og går kort fortalt ud på at parre lokale vækstlagsartister rundt i landet med erfarne branchefolk fra ind- og udland. Formålet med det hele er give talenterne en smagsprøve på, hvordan det er at arbejde professionelt og internationalt som artist med kommerciel hitskrivning, at skabe langvarige netværk og samarbejder og som en stor sidegevinst at skrive helt nye sange, der måske ender som verdenshits. 


“Det er vækstlaget, der møder eliten”, fortæller Rewan Riko fra Aarhus Calling, som ON TRACK udspringer af. “Ligesom sidste år har vi igen inviteret nogle tyske A-liste sangskrivere med på touren, da det tyske marked er virkelig interessant for tiden og der forholdsvis nemt kan opstå gode samarbejder, da Danmark og Tyskland jo er nabolande. Vi har fået opbygget et rigtig godt brand og netværk og det er derfor at det lykkes os at få verdensklasse sangskrivere som ÁSDÍS og Kristine Bogan med på turen”.  


Som noget nyt foregår sidste stop på ON TRACK 2023 som sagt i bydelen Gellerup i Aarhus, og det er ikke tilfældigt. Gellerup og resten af Aarhus V har nemlig i mange år haft en stærk tradition for en stor talentmasse indenfor hip-hop og urban genren.  


“I maj i år lavede Aarhus Calling et event, hvor vi inviterede nogle urban talenter fra Aarhus V med. Der er et helt særligt miljø herude indenfor de genrer, og det var en stor succes og inspiration. Derfor har vi taget Gellerup med på ON TRACK i år, og så er der også en spændende energi i at blande urban og pop genrene, som vi gør i dag”, fortæller Rewan. 


En fælles skabelsesproces

Eftermiddagen glider over i aften og skabelonerne til flere sange er nu lagt. Der bliver jammet på livet løs og pludselig, nærmest ud af det blå, opstår et fængende omkvæd, der hænger ved.


En af talenterne i Gellerup er artisten Emilie Sofie, der tidligere også har været med i KarriereKanonen. Ligesom de andre talenter er hun mødt op til dagens ON TRACK uden noget grundmateriale at arbejde ud fra. En af de spændende ting ved det her er nemlig uforudsigeligheden og det at starte helt op fra bunden i fællesskab. “Selvfølgelig kan det virke lidt angstprovokerende at skulle møde alle de her nye mennesker og nogle virkelig hot-shots personer fra branchen uden at have noget materiale med hjemmefra at læne sig op ad. Men det er en fælles skabelsesproces det her og det er virkelig fedt bare at finde hinandens rytmer lige i nuet. Det har skabt en virkelig stor fællesskabsfølelse meget hurtigt”, fortæller Emilie Sofie. 


For hende er det også en stor oplevelse at møde de to tyske sangskrivere og prøve at arbejde internationalt. “Der er vildt at opleve den energi, som ÁSDÍS og Kristine Bogan kommer med. De er meget ekstroverte, åbne, skarpe og imødekommende og holder ikke tilbage med noget. Den ene idé tager den anden og så lige pludselig står man med en færdig sang. Bum!”. 


Arbejdet fortsætter i et halsbrækkende tempo og ved 22-tiden er der nærmest mirakuløst blevet skrevet og produceret fire næsten færdige sange. De tre drenge har alle skrevet hver deres eget nummer, mens de to piger i fællesskab har skrevet et nummer sammen. Alle numre er af høj kvalitet og lyder umiddelbart som om de er klar til at ryge direkte i radioen og ud på alverdens playlister. Aftenen slutter med en fælles coaching session, hvor alle lytter på hinandens sange efterfulgt af gruppekram og udveksling af kontaktinfo. 

De helt nye sange skal herefter finjusteres og mixes færdige og så bruges enten af talenterne selv eller pitches rundt til andre artister gennem netværket og forhåbentlig ende som nogle af morgendagens næste store hits. 


I alt blev der produceret 9 splinternye sange på ON TRACK 2023, der foregik på Posten i Odense, Godset i Kolding og Blixens i Gellerup, Aarhus. 


Samlet deltagerliste til ON TRACK 2023 er:


Producere:

Ole Brodersen (Odense, Kolding)

Frederik Carstens (Odense, Kolding)

Jeppe Pilgaard (Aarhus)

Patrick Piscot (Aarhus)


Sangskrivere: (I alle byerne)

ÁSDÍS (DE)

Kristine bogan (DE)


Talenter:

Luanna Elise (Odense)

Eva Døgg (Odense)

Anne Kirstine (Kolding)

Janus Tornehave (Kolding)

Filippa Arendt (Kolding)

Caterina Micalizio (Kolding)

Simone Ella (Aarhus)

Emilie Sofie (Aarhus)

Haziz (Aarhus)

Moodz (Aarhus)

Clino (Aarhus) 

4.png
bottom of page