top of page

Mentale træningsforløb: – Vi er gået ind i det for at passe på hinanden

20. okt. 2022

BASKE og Dillistone har begge sagt ja til mentaltræningsforløb i forbindelse med deres medvirken på ROSAs E-Tur.

I sportens verden er det velkendt, at mentale trænere og mental rådgivning er del af pakken, for at idrætsudøverne kan præstere optimalt i afgørende situationer. Men inden for musikken er den slags stadig usædvanligt – selv om der også her er masser af pres og krav til at peake, når man går på scenen, forsøger at skrive det næste hit osv. Og selv om der med jævne mellemrum desværre er musikere, der er nødt til at trække i håndbremsen, fordi presset er bliver for stort.


Sidste år indgik ROSA aftale med organisationen Mental Voice om et samarbejde omkring musik og mental træning. Et af de resultater afprøves i dette efterår, hvor de medvirkende bands på ROSAs E-Tur tilbydes forløb med en mental coach – med sessions både før, under og efter turneen. Og det har både Dillistone og BASKE sagt ja til.


BASKE – klar til forløbet

BASKE – der starter deres tur på efterskolerne mandag – har med glæde taget imod tilbuddet:


Vi gør det for at passe på hinanden. Vi synes, det er vildt vigtigt. I andre brancher er der fagforeninger, der sørger for at man passer på sig selv. Men ikke så meget inden for musikkens verden, siger sangeren Aske, der sammen med produceren Basse udgør BASKE.


Det er en mulighed for at forstå de dynamikker, der kan opstå undervejs. Vi to er gode til at samarbejde nu, men det vil vi også gerne være fremover. Så vi vil gerne høre om de risikoer, der kan opstå – og er ikke bange for at blive klogere og få vejledning på det område, siger han og ser frem til hele forløbet.


Det er Kamilia Amélie, der står for forløbene med Dillistone og BASKE. Kamilia er sanger, producer og meget mere. Derudover læser hun pt. psykologi ved Københavns Universitet og er tilknyttet Mental Voice.


FASE I

Forløbene er selvfølgelig forskellige alt efter behov, men emner før turneen kan være at dykke ned i musikernes selvoplevede ting, der kan bearbejdes, ligesom man sikrer sig, at der ikke er noget kritisk omkring f.eks. sceneskræk, eller andet der fylder musikerne negativt.


FASE II

Når turneen så er i gang kan der arbejdes med alt, hvad der hører under trivsel og performance. Og de ting man inden turen enedes om at ville prøve af. Man taler bl.a. om håndtering af præstations- og forventningspres, performancestrategier, værdier samt personlige succeskriterier og motivation. Man taler om den ”indre motivation” og den ”ydre motivation” – den indre kan være noget man er stolt af – noget der er lykkedes for en undervejs – musikalsk, i kommunikationen med publikum etc. Mens den ydre motivation mere handler om målbare ting som salgstal, airplay m.v.


Målet er bl.a. at få flere succeshistorier til at booste selvtilliden og præstationsevnen samt arbejde hen imod en bedre trivsel for artister og bands. Man kan arbejde med negativ selvtale og hvordan man får vendt de tanker, der arbejder imod ens mål og ønsker så det i stedet kan blive en medspiller. Og hvordan falder man ned efter koncerten/turneen. Kamilia Amélie – eller en af de andre coaches fra Mental Voice –  prøver så vidt muligt at være med til en koncert under turen for at kunne tale om det, mens det hele er i superfrisk erindring. Altsammen med målet om at skabe rutiner, man kan benytte efterfølgende.


Fase III

Her mødes man efter E-Turen. Taler om de målsætninger og redskaber, der har virket – og de der skal arbejdes videre med. Får vendt om musikerne har været i stand til at bevare fokuspunkterne, man blev enige om – og hvad man kan gøre for at bibeholde det.


– Alt sammen sker selvfølgelig i fortrolighed. Vi har tavshedspligt, understreger Kamilia Amélie.


Dillistone: – Jeg kan anbefale det 100 procent

Morten ”Dillistone” har været gennem forløbet, da han var på E-Tur i september, og er helt klart positiv:


– Det er fantastisk, at der sådan en mulighed – for det er noget, jeg går meget op i og taler med andre om. For musikken er en hård industri, så at der er en, der kan støtte dig, er guld værd.


Angst for at optræde er ikke noget, der tynger Dillistones skuldre, men forholdet mellem ham selv og publikum er blevet belyst virkelig uddybende og interessant, siger han: – Her har jeg talt med en, der forstår, det jeg oplever – og som kommer med rigtig konstruktive ideer.


– Det er jo meget personligt. Og jeg selv gør meget ud af, at jeg SKAL gøre det det bedste hver gang. Jeg SKAL, jeg SKAL… Man SKAL hele tiden. Men her lærer man så at passe mere på sig selv, så der ikke er det enorme pres hele tiden – at man måske kan dreje det til ”jeg vil” gøre. Mere en målsætning end et jernhård krav. Kamilia spejlede lidt af det, jeg sagde for mig, og det var virkelig interessant. Jeg ér gået ned med stress en gang før, og derfor er det fedt at kunne få forklaret nogle af de mekanismer, der præger en.


– Og så er det også noget, jeg kan bruge som lærer på PopAkademie i Mannheim. Kamilia er sindssyg skarp – jeg kan anbefale det 100 procent, siger Dillistone.

4.png
bottom of page