top of page

NEUSTART: Dansk samarbejde om musik i Tyskland går styrket ind i 2023

14. feb. 2023

Det fælles musikeksport-initiativ mellem MXD, genreorganisationerne og den danske ambassade i Berlin er forlænget med et år.

Nu kan danske musikaktører se frem til endnu et år med styrket samarbejde om musik i Tyskland. I 2022 gav en særbevilling fra Statens Kunstfond og Kulturministeriet mulighed for at rykke ekstra hårdt på at få dansk musik igennem i Tyskland. Successen fortsætter nu et år mere. Tyskland er et af verdens største markeder for musik, og der er voksende interesse syd for grænsen for det nordiske særpræg i alle genreområder.


Genreorganisationerne JazzDanmark, Art Music Denmark, Tempi og ROSA har i 2022 arbejdet tæt sammen med Music Export Denmark og den danske ambassade i Berlin om en koordineret indsats for at styrke dansk musikeksport til det store tyske marked. Indsatsen har samtidigt knyttet danske kunstnere og aktører tættere med den tyske musikindustri. Igen i år arbejdes der sammen, for at danske komponister kan komme i de rette residencies, at eksportparate musiknavne showcases på de rette festivaler, og at unge talenter knytter bånd.


“Det er totalt nødvendigt for os at være med her”

“Det er totalt nødvendigt for os at være med her. Det er en kickstart. Branchen trænger simpelthen til at få nogle succeshistorier igen, som den kan arbejde videre med efter den lange coronapause. Så vores partnere kan se, at vi har planer, og at vi udvikler os og holder os relevante…”

– sagde Mik Christensen, label boss hos Mermaid Records, da han i sommeren 2022 var med Lydmor til en storstilet Danish Night i Berlin kurateret af MXD, ROSA og Tempi, hvor navne som Saveus, Dopha og Goss spillede side om side med AySay, Mekdes og D-Troit for en nøje udvalgt skare på et par hundrede personer fra toppen af den tyske musikindustri – plus deres danske kolleger. Lydmor fik i øvrigt også et berlinsk radioshow ud af sin medvirken…. bare en af flere danske sidegevinster til NEUSTART-aktiviteterne i 2022.


Økonomisk løft

Det økonomiske løft til fokus på Tyskland udgør i alt knap halvanden million kroner: En million kroner fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik – foruden restmidler fra 2022 fra Kultur- og Udenrigsministeriets styregruppe for internationalt kultursamarbejde. Dertil prioriterer alle deltagende organisationer en væsentlig del af deres egen projektøkonomi til samarbejdet. Det har stillet nye krav til de seks organisationers arbejde i et helt år og har krævet både nytænkning og stærk forening at få det fulde udbytte ud af midlerne.


Et mantra for NEUSTART er at forbinde kunstnere, publikum og aktører ved roden af den skabende proces. Tiden hvor man kunne komme med en kasse cd’er fra Norden, og tyskerne ville købe stort ind, er forbi – ligesom tiden hvor kulturel branding af et land kunne opnås med klassisk pressearbejde også er det. I dag er det relationelle, den kontinuerlig samskabelse og et gensidigt forpligtende samarbejde i fokus, fortæller Mathias Schønberg, projektleder for NEUSTART.


I 2023 videreudvikles samarbejdet nu med et mål om at knytte partnerskaber med de mange involverede tyske aktører, sådan at indsatsen kan fortsætte uafhængigt efter endnu et år med en et ekstra finansielt løft. Initiativet skal desuden i 2023 bidrage med endnu mere viden til danske aktører om, hvordan aktørerne bedst kan gøre sig gældende i Tyskland.


NEUSTART løftes af dansk musiks fire genreorganisationer: JazzDanmark, ROSA, Art Music Denmark og Tempi samt MXD – Music Export Denmark, i samarbejde med Den Danske Ambassade i Berlin og Statens Kunstfond.


Læs mere på NEUSTARTs hjemmeside.

4.png
bottom of page