top of page

Musikalske Besøgsvenner

Koncertoplevelser er for alle – også for dem, der ikke selv er i stand til at benytte de vanlige musikscener. Musikalske Besøgsvenner er intimkoncerter i samspil med blot to tilskuere, der sidder på 1. række hjemme i sofaen over for musikeren. Besøgstjenester og spillesteder er partnere. Vi følgeforsker møderne for at validere musikkens værdi.

I 2021 opstod et helt nyt begreb: Musikalske Besøgsvenner. Livemusik præsenteret i hjemmets kendte og trygge rammer for en borger og dennes besøgsven. 10 musikere spiller i alt 100 solokoncerter årligt over hele landet. Der er tale om professionelle komponister og musikere fra forskellige genrer, kulturer og årgange af det danske musikliv, der alle kan kunsten at spille og skabe samhør og samvær med deres publikum.ROSA står for den overordnede planlægning og et fagudvalg udvælger artisterne. Koncerterne fastlægges i samarbejde med landets besøgstjenester og en række spillesteder har også tilsluttet sig som samarbejdspartnere, der alle ønsker at drage nytte af projektets erfaringer.


Forskere fra Aarhus Universitet følger nemlig projektet og undersøger, om mødet mellem borgeren og musikeren resulterer i en værdiskabelse. De første resultater er meget lovende, og det hele anvendes til at finjustere og toptune projektet.


Her er en af de videoer som indgår i den nyeste forsking om projektet fra 2024. Videoen er produceret af en af forskerne, Amalie Bakkær Munk Andersen, som er visuel antropolog og videnskabelig assistent ved Afdeling for Antropologi, Aarhus Universitet.


En rejse til Kilimanjaro:

Musik kan fremkalde minder fra hukommelsen. I øjeblikket hvor musikken spiller kan koncertdeltagere opleve at blive transporteret til en tidligere oplevelse et andet sted. Musikken har derved en evne til at manipulere oplevelser af tid og rum. Den form for mobilitet står i kontrast til den immobilitet som deltagerne dagligt oplever med udfordringer ifm. fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser.5.png

45

Byer

31

Musikere

200

Koncerter

bottom of page